mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo FT: Krka je najuglednejše slovensko podjetje

Deli na:

Ljubljana - Novomeška Krka je po analizah podjetja Kline & Partner, ki jih objavlja današnje Delo FT, tudi letos najuglednejše slovensko podjetje. Tako po ocenah poslovne kot splošne javnosti Krki sledita Gorenje in Lek.

Ljubljana - Novomeška Krka je po analizah podjetja Kline & Partner, ki jih objavlja današnje Delo FT, tudi letos najuglednejše slovensko podjetje. Tako po ocenah poslovne kot splošne javnosti Krki sledita Gorenje in Lek.

Delo FT objavlja dve lestvici poslovno uglednih slovenskih podjetij. V prvo so podjetja razvrstili glede na oceno poslovne javnosti, to so direktorji razvoja, trženja, financ, kadrovskih služb in ponekod tudi podpredsedniki uprav, v drugo pa glede na oceno splošne javnosti, torej porabnikov izdelkov posameznih podjetij.

Medtem ko sta tako poslovna kot splošna javnost na prva tri mesta postavili ista podjetja, pa se v nekaterih primerih njune ocene razlikujejo. To se v prvi deseterici najbolj pozna pri Microsoftu in IBM, ki ju je poslovna javnost postavila na četrto in deseto mesto, splošna pa veliko nižje.

Microsoft so po oceni splošne javnosti na četrtem mestu zamenjale Terme Čatež, Mercator pa so s petega na deveto mesto zrinili peti Fructal, šesti Petrol, sedmi Mobitel ter osma Radenska. Deseto mesto po oceni splošne javnosti zaseda največja in očitno tudi najuglednejša zavarovalnica Zavarovalnica Triglav.

Pivovarna Laško je pri poslovni javnosti zdrsnila za tri mesta na 13., pri splošni pa za pet na enajsto. Ob tem se Delo FT sprašuje, kam se bodo npr. prihodnje leto uvrstila podjetja, v katerih so bili izvedeni odmevni managerski odkupi.

Zelo visoko so se pri ocenah poslovnega ugleda v Sloveniji uvrstila turistična podjetja, zlasti zdravilišča. Kot je komentiral direktor podjetja Kline & Partner Miro Kline, se v nobeni drugi državi turizem ni uvrstil tako visoko.

Kline ocenjuje, da na poslovni ugled podjetij vplivajo kakovost in inventivnost ponudbe, vizije in sposobnost vodenja, finančna učinkovitost, skrb za zaposlene in družbena odgovornost. Za poslovno javnost so na prvih mestih po pomenu kakovost ponudbe, vizija ter odličnost vodstva in skrb za zaposlene, medtem ko je za splošno javnost skrb za zaposlene druga najpomembnejša, privlačnost ponudbe pa je na zadnjem mestu.

Delo FT na podlagi baze podatkov GVIN navaja tudi največja podjetja po skupnih prihodkih v letu 2007. Na prva tri mesta so se uvrstili Petrol, Mercator in Revoz. Po čistem dobičku pa so bila lani najuspešnejša podjetja Kapitalska družba, Krka in Istrabenz. Sestavili so tudi lestvico podjetij z največjo dodano vrednostjo na zaposlenega; prva tri mesta so zasedli Tovarna sladkorja Ormož, OMV Slovenija in Tobačna Ljubljana.