Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delnice Istrabenza Mercatorju

Deli na:

Mercator je v petek z NLB sklenil pogodbo, na podlagi katere je postal lastnik 126.365 oz. 6,06 odstotka delnic Petrola. Po poročanju medijev gre za delnice, ki jih je NLB prejšnji teden zasegla Istrabenzu zaradi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic, enako ugotavljajo tudi v koprski holdinški družbi.

Mercator je v petek z NLB sklenil pogodbo, na podlagi katere je postal lastnik 126.365 oz. 6,06 odstotka delnic Petrola. Po poročanju medijev gre za delnice, ki jih je NLB prejšnji teden zasegla Istrabenzu zaradi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic, enako ugotavljajo tudi v koprski holdinški družbi.

Mercator je pogodbo - o kateri je javnost danes obvestil prek spletnih strani Ljubljanske borze - sklenil v okviru svojih aktivnosti za kratkoročno upravljanje z likvidnostnimi rezervami in uravnavanje medletnih denarnih tokov za izvajanje investicijskih načrtov. Glede na dinamiko za letos načrtovanih investicij v Mercatorju načrtujejo, da bodo pridobljene Petrolove delnice odsvojili najkasneje do konca septembra.

Da je Nova Ljubljanska banka (NLB) odsvojila delnice, ki jih je pred tem pridobila od Istrabenza na podlagi pogodbe o prodaji in reodkupu delnic in sklenjenih dodatkov k njej, sklepajo tudi v Istrabenzu. "Na tej podlagi ugotavljamo, da je NLB odsvojila delnice Petrola pred iztekom roka, to je 8. aprila 2009, o katerem je obvestila Istrabenz," so iz koprske družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ob tem se v Istrabenzu vprašujejo, ali je banka ravnala kot dober gospodar, hkrati pa napovedujejo, da bodo preučili in izkoristili vse pravne možnosti za zaščito svojih interesov v omenjenem pravnem razmerju z NLB.

Časnik Delo danes piše, da je NLB zasežene Petrolove delnice prodala Mercatorju za potrebe države kot solastnice Petrola, torej v izogib težavam pri spopadu z zasebnimi lastniki tega podjetja. Težava je, ker je predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak ta posel očitno sklenil na lastno pest ter mimo volje in vednosti 50-odstotnega lastnika Mercatorja, torej Pivovarne Laško oz. Boška Šrota, in tudi nadzornega sveta podjetja, navaja časnik.

Debeljak je posel, ki je vreden 30 milijonov evrov, po pisanju Dela sklenil zato, da bi pomagal skupini državnih lastnikov na torkovi skupščini Petrola "premagati" drugo skupino zasebnih lastnikov, ki jo sestavljajo družbe Darija Južne, Istrabenz, Julius Fond Lea Ivanjka in NFD Staneta Valanta. Afera bo nastala, ko se bo razkrilo, s čim namerava država "plačati" to uslugo Debeljaku, napoveduje Delo.

Uprava Mercatorja nobenih poslov ne usklajuje z nobenim od lastnikov, ampak vodi družbo v okviru svojih pristojnosti v dobro vseh delničarjev ob njihovi enakovredni obravnavi, so se v Mercatorju danes pisno odzvali na poročanje Dela. Za sklepanje tovrstnih poslov v skladu s svojimi pooblastili tudi ne potrebuje nikakršnih soglasij nadzornega sveta, so poudarili.

V Mercatorju so kot "povsem neutemeljena" označili namigovanja o tem, da naj bi posel izvedli zato, da bi pomagali "državi". Gre za operativno finančno odločitev, so zapisali, Mercator pa bo na skupščini Petrola glasoval "povsem samostojno in neodvisno od katerekoli druge skupine delničarjev", so še poudarili.

Delničarji Petrola bodo v torek odločali o imenovanju novega nadzornega sveta. Poleg predloga novih nadzornikov, ki sta ga oblikovala uprava in nadzorni svet, s svojima nasprotnima predloga na skupščino prihajajo tako Kad in Sod kot Istrabenz.

Pridobitev delnic družbe Petrol ni dolgoročnega oz. strateškega značaja, so danes sporočili iz Mercatorja, kjer še pravijo, da ne nameravajo pridobivati nobenih dodatnih Petrolovih delnic.

Prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot pa se je popoldne pred srečanjem gospodarstvenikov s premierom Borutom Pahorjem na Mercatorjev nakup delnic Petrola odzval z besedami, da so to "tekoče zadeve, ki so mogoče tudi spolitizirane". "Ne bi želel o njih govoriti, sem pa že dal izjavo, da jaz s tem nimam nič, da sem bil seznanjen, ko je bila operacija že storjena," je dodal predsednik uprave laške pivovarne, ki je največja lastnica Mercatorja.