Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delavci ne bodo delali dlje

Deli na:

Zveza svobodnih sindikatov napoveduje zbiranje podpisov za referendum o predlogu novega pokojninskega zakona, ki ga je v četrtek socialnim partnerjem poslala vladna stran. Besedilu, po katerem "bodo morali starejši iztrošeni delavci delati dlje", namreč ostro nasprotujejo. V GZS pa se zavzemajo za čim prejšnje sprejetje zakona.

Zveza svobodnih sindikatov napoveduje zbiranje podpisov za referendum o predlogu novega pokojninskega zakona, ki ga je v četrtek socialnim partnerjem poslala vladna stran. Besedilu, po katerem "bodo morali starejši iztrošeni delavci delati dlje", namreč ostro nasprotujejo. V GZS pa se zavzemajo za čim prejšnje sprejetje zakona.

"Ministrstvo za delo, ki je predlog pripravilo, ne priznava, da je določena kategorija delavcev iztrošena in njihovo zdravje načeto," je na današnji novinarski konferenci zveze dejal izvršni sekretar Andrej Zorko.

Po njegovem opozorilu se bo z zvišanjem starostne meje za starostno upokojitev na 65 let oz. s podaljševanjem pokojninske dobe na 43 let za moške in 41 let za ženske povečalo število bolniških nadomestil. "Težko si predstavljam gradbinca na visokem gradbenem odru pri 65 letih," je dejal.

Prav tako so v zvezi proti predlaganemu obdobju za izračun pokojninske osnove, ki se z dosedanjih 18 let podaljšuje na 34 let. Takšno podaljšanje bo po Zorkovih besedah močno znižalo osnovo. Predlagana 80-odstotna odmerna stopnja pa bo pomenila "precej manj, kot pa je to slišati", je poudaril.

V zvezi so prepričani, da bo predlagano besedilo le odložilo probleme pokojninskega sistema, ne bo pa jih rešilo. Prepričani so namreč, da bi morali za dolgoročnejšo vzdržnost pokojninske blagajne iskati druge vire, npr. z obdavčitvijo luksuza in finančnih transakcij.

Sekretar zveze Milan Utroša je dejal, da so se na pristojnih organih zveze že odločili za naknadni zakonodajni referendum, referendumsko vprašanje pa se bo po njegovem pojasnilu glasilo: Ali podpirate zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je sprejel državni zbor?.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) po drugi strani menijo, da bi morali pokojninski zakon sprejeti čim prej. Kot je za STA dejala izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin, je zdajšnji predlog zanje "načeloma ugodnejši" od predloga, ki ga je ministrstvo za delo predstavilo marca.

Prehodna obdobja so daljša, upoštevan pa je tudi predlog, da delodajalec plača za starejše delavce nižji prispevek, je pojasnila.

Po njenih besedah bi morale biti ob pokojninskih spremembah hkrati znane tudi spremembe, ki jih vlada načrtuje na davčnem in delovnopravnem področju. "Delodajalci bodo delavce zaposlovali dlje časa, iz tega naslova pa pričakujejo določene olajšave," je opozorila.

Delodajalska stran ima sicer še nekatere pripombe, ki jih namerava proti koncu avgusta predstaviti tudi javnosti. Vendar pa je, kot je poudarila Čerinova, "naš cilj, da se reforma izpelje".

Socialni partnerji so v četrtek proti večeru prejeli predlog novega pokojninskega zakona z vsebino po dosedanjih pogajanjih. Predstavniki sindikatov in delodajalcev bodo imeli do konca avgusta čas za pripombe. Če te ne bodo konstruktivne, bo vlada predlog v začetku septembra pripravila za obravnavo v DZ, napoveduje vladna stran.

Po predlogu bo treba za starostno pokojnino izpolniti 65 let starosti ne glede na spol. Tisti od staršev, ki je skrbel za otroka oz. otroke, bo lahko izkoristil časovni bonus za starševstvo v dolžini največ do dveh let - po osem mesecev za enega otroka.

Pravico do starostne pokojnine po predlogu pridobi tudi moški, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe oziroma ženska, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe.

Vendar pa se bodo novi pogoji uveljavljali postopno, predvideva besedilo.