državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Davčni uradniki krivdo za nogometno ponaredbo valijo drug na drugega

Deli na:
Davčni uradniki krivdo za nogometno ponaredbo valijo drug na drugega

Foto: Arhiv Reporterja

Na soboškem sodišču je bil danes predobravnavni narok proti trem uslužbencem davčnega urada zaradi ponarejenega potrdila o plačanih davčnih obveznostih. Udeležila sta se ga dva in izdajo lažnega potrdila nogometnemu klubu Mura 05 zanikala, zato jima bodo sodili po običajnem postopku. Vsi trije uslužbenci pa za dejanje obtožujejo direktorico urada.

Takrat še davčni urad v Murski Soboti je namreč nogometnemu društvu Muri 05 izdal ponarejeno potrdilo o plačanih davčnih obveznostih, ki ga je potreboval za podaljšanje licence, z datumom 14. maj 2012, v resnici pa je klub vse prispevke in davke plačal šele 29. maja istega leta. Lažni datum je bil potreben, ker bi sicer zamudili rok za igranje prvoligaških in evropskih tekem.

Krivdo za nezakonito potrdilo je generalna davčna uprava prek internega nadzora ugotovila pri nekdanji pomočnici direktorice soboške davčnega urada Tanji Gyergyek, pri nekdanjem vodji oddelka za pravne osebe Avgustu Zakojču in pri kontrolorju Štefanu Koltaju.

Gyergyekovi in Zakojču, ki se današnje obravnave ni udeležil, ker je zamenjal odvetnika, ta pa potrebuje čas za pripravo, je Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) odpovedala delovno razmerje, Koltaj je sicer ostal v službi, za vse tri pa so na okrajnem sodišču novembra lani izdali kaznovalni nalog. Vsak je bil obsojen na tri mesece pogojne kazni zapora, vendar so se vsi trije pritožili, zato se je zdaj začelo običajno sojenje.

Med tem pa sta Gyergyekova in Zakojč vložila tožbi proti Dursu na delovnih sodiščih zaradi nepravične odpovedi delovnega razmerja, saj naj bi jim navodilo za izdajo spornega dokumenta naročila direktorica soboškega urada Vlasta Temlin. Ta očitke ves čas zavrača, češ da o konkretnem potrdilu ne ve ničesar in da gre za kontrolorjevo napako, za nadzor pa je odgovoren njegov nadrejeni.

Murskosoboški kriminalisti Temlinove najprej niso osumili, po posredovanju kriminalistične uprave iz Ljubljane pa so zaradi oviranja dela pravosodnih organov oziroma preiskave proti Temlinovi spisali ovadbo, saj naj bi tudi z ustrahovanjem dosegla, da so njeni podrejeni izdali potrdilo z lažnim datumom, vendar pa je ovadbo ptujsko tožilstvo zavrglo.

Na delovnem sodišču v Celju, kjer obravnavajo tožbo Gyergyekove, so priče prejšnji teden obremenile Temlinovo, čeprav je ta na istem sodišču decembra zanikala, da bi pri izdaji potrdila kakorkoli sodelovala. Zakojč je povedal, da je bil le prenašalec navodil Temlinove in Gyergyekove in tako kot nekdanji predsednik Mure 05 Miroslav Topič trdil, da so imeli o zadevi sestanek v pisarni Gyergyekove, navzoča pa da je bila tudi Temlinova, ki naj bi jim delila navodila. Topič je je tudi povedal, da se s Temlinovo srečal dvakrat.

Da sta bila ob obisku urada Topič in nekdanji direktor soboške občinske uprave Bojan Petrijan naročena pri Temlinovi, je v Celju povedal tudi vratar davčnega urada.

Sodba na celjskem upravnem sodišču bo za Gyergyekovo znana v mesecu dni, Zakojč pa je tožbo na soboškem upravnem sodišču na prvi stopnji že izgubil. Tudi na tem sojenju so Gyergyekova, tožnik in Koltaj trdili, da naj bi jim dajala navodila Temlinova.

Na današnjem naroku sta zagovornika obdolženih po predstavitvi dokazov predlagala, naj sodišče med drugim zasliši Temlinovo in Topiča, tožilec pa temu ni nasprotoval.