mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Davčni inšpektorji v SCT

Deli na:

Davčni inšpektorji so v postopku inšpekcijskega nadzora v podjetju SCT za obdobje od začetka leta 2004 do konca leta 2006 odkrili poslovanje z več pravnimi osebami, ki po dosedanjih ugotovitvah predstavljajo "missing trader" podjetja. V SCT so se na odločbo Dursa pritožili, ker postopek še ni zaključen, pa ga ne komentirajo.

"Missing trader" podjetje je po pojasnilih Davčne uprave RS (Durs) eno iz skupine podjetij, ki sodelujejo v izkoriščanju sistema obdavčitve z DDV v obliki ponavljajočih se nakupov in prodaj. Sistemske oz. organizirane davčne utaje DDV pa se v strokovni terminologiji imenujejo "davčni vrtiljaki" oz. "missing trader" utaje.

 

Posebni davčni urad je v družbi SCT opravil davčni inšpekcijski pregled za leta 2004, 2005 in 2006, so potrdili v SCT. Zoper odločbo Dursa so vložili pritožbo, ki so jo podkrepili z mnenjem stalnega sodnega izvedenca in Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki sta pritrdila stališčem družbe SCT. "Ker postopek še ni zaključen, ostalih stvari ne moremo komentirati," so zapisali.

Kot danes poroča Dnevnik, ki se sklicuje na neuradne vire, bo moral SCT državi plačati za približno pet milijonov evrov zaostalih davčnih obveznosti.

Inšpektorji so v SCT so po neuradnih a zanesljivih informacijah za omenjeno obdobje pregledali obračun davka od dobička oz. od dohodka pravnih oseb ter davkov in prispevkov od plač in drugih osebnih prejemkov. Poslovanje z "missing trader" podjetji so zaznali za leto 2006, večinoma pa gre za podjetja, ki jih je ustanovila družba Sinergo. Pri tem se zdi inšpektorjem zanimivo, da je ta družba ustanoviteljica tudi družbe Glotis ter nekaj odvisnih družb zavezanca: SCT IBK, SCT NG, SCT Novista, SCT Primorska in drugih. Glotis je tudi večinska lastnica družbe Delfi, ki ima v lasti SCT.

Kot so ugotovili davčni inšpektorji, se večina računov s strani "missing trader" podjetij pojavlja pri izgradnji lastne investicije - betonarne, nekaj pa tudi pri izgradnji avtocest. Po okvirno zaključenem davčnem inšpekcijskem nadzoru za leti 2004 in 2006 znaša skupni znesek transakcij v poslovanju z navedenimi družbami približno 230 milijonov tolarjev in 71 milijonov tolarjev DDV.

Pri pregledu poslovne dokumentacije so inšpektorji poleg tega ugotovili, da velik strošek v omenjenih treh letih predstavljajo svetovalne storitve različnih podjetij izven Slovenije. Ta so SCT zaračunala svetovalne storitve ob sklicevanju na pogodbe, v katerih pa ni določenega nobenega pogodbenega zneska. Sporni stroški svetovalnih storitev v omenjenih treh letih znašajo 1,9 milijarde tolarjev, po mnenju inšpektorjev pa obstaja sum, da so ti stroški fiktivni oz. da gre za navidezne posle s ciljem odliva sredstev iz SCT.

Davčni inšpektorji so lani pregledali tudi podjetje Delfi, ki je zdaj 100-odstotni lastnik družbe SCT. Inšpektorji so ugotovili, da je bila družba Delfi ustanovljena leta 2004, in sicer izključno zaradi lastninjenja SCT, družba pa je delnice SCT pridobivala, da je najemala namenske kredite pri Novi Ljubljanski banki in jih je zavarovala z vpisom zastavnem pravice na delnicah, ki so bile odkupljene s temi krediti.