Revija Reporter
Slovenija

Darijan Košir odhaja k Borutu Pahorju

18. maj. 2010 5:45 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir se najverjetneje poslavlja od novinarstva. Kot smo izvedeli, se je prejšnji ponedeljek sestal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in se z njim dogovoril, da bo prevzel položaj v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje, od koder se poslavlja Veronika Stabej.

Nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir se najverjetneje poslavlja od novinarstva. Kot smo izvedeli, se je prejšnji ponedeljek sestal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in se z njim dogovoril, da bo prevzel položaj v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje, od koder se poslavlja Veronika Stabej.

Košir si je to delovno mesto gotovo zaslužil, saj so prav med njegovim urednikovanjem najbolj pogosto pisali o aferi Patria, čeprav za svoja namigovanja niso ponudili niti enega verodostojnega dokaza. Poleg tega je tudi Košir delno zaslužen za Pahorjevo volilno zmago, saj je kot odgovorni urednik »osrednje slovenskega časopisa« pred volitvami pozval bralce, naj glasujejo za spremembe in za Pahorja. Košir nam je odgovoril, da ni skrivnost, da je po razrešitvi s položaja odgovornega urednika Dela prejel več takih ponudb za delo drugje, ena izmed njih je bila res tudi za funkcijo, ki jo omenjamo: »Vseeno pa odločitve o tem, kaj bom počel v prihodnje, še nisem dokončno sprejel, odločil pa se bom verjetno do konca tega meseca in odločitev tudi javno oznanil.«
Medtem nova odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga zbira tudi novo uredniško ekipo. Tako je že znano, da bo mesto urednika Sobotne priloge prevzel Ali Žerdin, ki prihaja iz Dnevnika, pred časom pa se je formalno prijavil za kandidata za odgovornega urednika Dela, da je lahko imel predsednik uprave Jurij Giacomelli več kandidatov. Prejšnjo urednico Ireno Štaudohar so že odslovili, vendar še ni znano, kam jo bodo premestili. Notranjepolitično redakcijo je že prevzel Marko Pečauer, kroniko bo namesto Uroša Šoštariča vodila Olga Cvetek, ljubljansko redakcijo naj bi še naprej imel Dejan Vodovnik, slovensko dopisništvo Željko Šepetavc, šport pa Franci Božič.
Spremembe naj bi se zgodile še v centralni redakciji, zunanjepolitični redakciji in gospodarstvu. Iz deska se poslavlja Radovan Kozmos, favorit za njegovo mesto naj bi bil Rok Šinkovec, zunanje politike ne bo več urejal Stojan Žitko, kandidata za njegovo mesto sta Veso Stojanov in Damjan Slabe (ta ima menda več možnosti), za gospodarstvo se potegujeta Damjan Viršek in Miha Jenko. Dosedanji urednici Lidiji Pavlovčič so pokazali vrata, saj je bila tudi po mnenju nekdanjega predsednika uprave Danila Slivnika gospodarska redakcija najslabša. Pavlovčičevo je na Delo po prijateljski liniji pripeljal Janez Markeš, potem ko jo je Janševa vlada nastavila in odstavila z mesta direktorice STA. Povsem razočaran pa bo najbrž Markeš, saj ga niso imenovali na mesto urednika Sobotne priloge, zdaj pa je videti, da ga tudi kot urednika mnenjske strani ne želijo imeti. Po drugi strani naši viri pri Delu pravijo, da je Markeš dosegel največ, kar je mogel. Dobil je višjo plačo za še manj dela in nobene odgovornosti, večino časa menda nameni reševanju sodokuja, preostanek pa za vodenje aktiva Dela. Iz najbolj zagrizenega nasprotnika Delovih aktivistov se je prelevil v njihovega kolovodjo. In sv. Pavel je spet oslepel.