stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan samostojnosti

Deli na:

Mineva 18 let od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je bil 23. decembra 1990. Na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je pritrdilno odgovorilo 88,5 odstotka vseh volivcev. Rezultati so bili uradno razglašeni tri dni pozneje, tako da 26. december obeležujemo kot državni praznik.

Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, to je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu, tako da 26. december obeležujemo kot državni praznik. Vse do pred dvema letoma se je imenoval dan samostojnosti. Konec septembra 2005 pa je DZ sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je dan samostojnosti preimenovala v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili izpričano enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

Novinarka in zgodovinarka Rosvita Pesek je za STA pojasnila, da je bil glede plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ključni dogodek tajni vikend v Poljčah, 9. novembra 1990, ko so trije sodelavci ustavne komisije, Tine Hribar, Peter Jambrek in Tone Jerovšek, pa tudi predsednik Demosa Jože Pučnik, "zelo angažirano in prepričljivo nastopili pred Demosovimi poslanci in prepričali Demosov poslanski klub, da je ta z aklamacijo potrdil predlog, da se gre na plebiscit".

V plebiscitni zgodbi sta bili po besedah Peskove ključni dve podstati: kakšna večina bo potrebna, da bo plebiscit veljaven, in kdaj naj bo plebiscit. Pri tem je pojasnila, da so o tem med koalicijo Demos in tedanjo opozicijo tekla pogajanja, ki jih je vodil predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan.

"In njihov izplen je potem vendarle bil ta, da se je opozicija uklonila 23. decembru kot dnevu, v katerem naj se izvede plebiscit, koalicija Demos pa je stisnjenih zob privolila, da bo večina vseh volilnih upravičencev potrebnih za pozitiven izid plebiscita - torej 50 odstotkov plus en volivec mora glasovati za, da se šteje plebiscit kot uspešen," je še dejala Peskova.

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 na podlagi odločitve za samostojno državo uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Letošnja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bila že v torek v Cankarjevem domu, slavnostni govornik pa je bil predsednik države Danilo Türk. Praznik so pred tem počastili tudi poslanci DZ s slavnostno sejo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik DZ Pavel Gantar. Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran pa je istega dne daroval sveto mašo za domovino.

Danes bodo škofje svete maša darovali tudi v drugih slovenskih škofijah. Ker pa se na ta dan v Cerkvi spominjajo tudi sv. Štefana, diakona in prvega mučenca, bodo v župnijah, ki so posvečene sv. Štefanu, marsikje blagoslovili tudi konje, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Celjski škof Anton Stres bo sveto mašo za domovino daroval v stolnici sv. Danijela ob 15. uri. Koprski škof Metod Pirih bo sveto mašo daroval ob 11. uri v cerkvi sv. Štefana v Zanigradu nad Hrastovljami, pri sv. Antonu v Trstu pa bo ob 16. uri sveto mašo za Slovence daroval koprski pomožni Jurij Bizjak.

V nadškofiji Maribor bo sveto mašo za domovino daroval pomožni škof Peter Štumpf ob 18. uri v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru, v škofiji Murska Sobota pa škof Marjan Turnšek ob 10. uri v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti.

Novomeški škof Andrej Glavan pa bo sveto mašo daroval ob 9. uri v stolnici sv. Nikolaja v Novem mestu, so še sporočili iz škofovske konference.

Slovesnosti ob prazniku po slovenskih mestih in krajih potekajo že nekaj dni, nadaljevale pa se bodo tudi danes. Med drugim bo na Ptuju osrednja slovesnost ob 19. uri v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj, v Dravogradu pa bodo osrednjo občinsko prireditev združili z odprtjem stalne muzejske razstave z naslovom Zgodovina Šentjanža in narodnoobrambni tabor 1918 v Šentjanžu.

V Krškem ob obletnici enotne odločitve slovenskega naroda za samostojno državo ob 17. uri vabijo v Kulturni dom Krško. Tradicionalna slovesnost bo tudi v Ajdovščini, in sicer ob 18. uri v dvorani prve slovenske vlade. Na Bledu pa bo današnje praznovanje potekalo ob 17. uri v Festivalni dvorani sočasno z novoletnim koncertom Godbe Gorje.