Revija Reporter
Slovenija

Damjanovič obtožuje Peršaka: V minuti si je premislil in stopil na stran sindikata

STA

9. nov. 2017 6:00

Deli na:

Ministrstvo za kulturo se bo pritožilo na odločitev upravnega sodišča, ki je v začetku novembra zadržalo sklep, s katerim je minister Tone Peršak razrešil direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča.

Razrešitev bi se morala zgoditi 15. novembra, ker pa je Damjanovič na to reagiral z upravnim sporom, zaenkrat ostaja direktor.

Sodišče je sklep o zadržanju Damjanovičeve razrešitve, ki jo je 18. oktobra izdal minister, sprejelo v začetku novembra. Presodilo je namreč, da začasna odredba, s katero Damjanovič ostaja direktor, ne bo škodovala javni koristi in koristi nasprotnih strank. Ministrstvo pa po navedbah sodišča "na predlog za izdajo začasne odredbe ni odgovorilo".

Na ministrstvu sicer pravijo drugače. Že v ponedeljek so za STA zatrdili, da so pravočasno odgovorili na zahtevo za izdajo začasne odredbe, vendar "je sodišče odgovor ministrstva očitno spregledalo". Včeraj pa so potrdili še, da se bodo na sklep sodišča pritožili. Po pisanju časnika Dnevnik imajo čas za to do četrtka.

Damjanovič tako zaenkrat ostaja direktor, vsi postopki v zvezi z imenovanjem novega direktorja in tudi vršilca dolžnosti pa so zaustavljeni do pravnomočne odločitve v sodnem sporu. Ali bo pri tem uspešen, bo po navedbah časnika čez 14 dni odločilo vrhovno sodišče.

Odločitve sodišča je vesel. Še vedno pa trdi, da so bistveni razlog, zaradi katerega je prišlo do nastalih razmer v SF - te v javnosti odmevajo v zadnjem letu in pol, ko je bil večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom - "neupravičena napredovanja, ki so jih zahtevali zaposleni". Kot je poudaril za STA, sam brani javni interes, to je javni proračun, ki bi v tem primeru v SF povzročil od 700.000 do milijona evrov povišanja mase plač.

"To je resnica celotne agonije in očitkov do mene. Negospodarno ravnanje pa naj mi dokažejo. Če so sindikati govorili, da sem negospodarno ravnal, zakaj niso to dokazali in me predali organom pregona, tako kot predajo slehernega župana ali koga drugega," je izpostavil Damjanovič. Ob tem je dodal, da so bili predhodni ministri z njegovim delom zadovoljnih, trenutni pa si je "v eni minuti premislil in stopil na stran sindikata". Zato meni, da je nekdo tretji, v tem primeru sodišče, tisti, ki bo odločil, kdo ima prav.

Iz SF je medtem prišla še novica, da je, potem ko je aprila SF zapustil dirigent Uroš Lajovic, svoj odhod napovedala še pomočnica direktorja za zbor Martina Batič, ki jo je v zavod prav tako pripeljal Damjanovič. Umetniška vodja Zbora SF je odpoved delovnega razmerja, ki jo je zboru najavila pred prvonovembrskimi prazniki, potrdila. Zakaj se je za to odločila, pa v dani situaciji za STA ni želela komentirati.

Damjanovič sicer trdi, da zato, ker ni več zdržala pritiskov, šikaniranja in izjav, da "preveč dirigira": "Doživela je popolnoma enako usodo kot pred njo Uroš Lajovic, Keri-Lynn Wilson, Emmanuel Villaume in George Pehlivanian, čeprav je postavila zbor na popolnoma drugo strokovno raven, da je postal bistveno bolj prepoznaven in kakovosten."

Kot je še povedal Damjanovič, bo prihodnji teden na sodišču tretja obravnava tožbe, ki jo je vložil proti sindikatoma Sviz in Glosa ter stavkovnemu odboru SF, ker meni, da je bila stavka zaposlenih v SF nezakonita in neupravičena.