stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damjan Žugelj: Banka Slovenije je pri nadzoru bank povsem odpovedala

Deli na:
Damjan Žugelj: Banka Slovenije je pri nadzoru bank povsem odpovedala

Foto: Bobo

Banka Slovenije je pri nadzoru bank povsem odpovedala, v pogovoru za časnik Finance opozarja direktor ATVP Damjan Žugelj, ki se zavzema za to, da bi se centralni banki odvzelo pristojnost nadzora nad bankami. Poudarja, da so v preteklosti nadzorne institucije odpovedale.  

Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je prepričan, da bi bile razmere v Sloveniji precej drugačne, če bi nadzorne institucije v preteklosti opravljale svoje delo. Vsi regulatorji, razen Agencije za zavarovalni nadzor, so delali slabo, je dejal Žugelj in dodal, da je vse, kar bi morali regulatorji narediti, to, da bi šli v subjekt nadzora, odprli kreditno mapo, pregledali tveganja.

"Če bi bilo karkoli sumljivega, bi morali na lastnika pritisniti z zavarovanjem. Če bi to moral lastnik v letu dni narediti trikrat, bi se vprašal, zakaj, in bi se drugače odzval," meni Žugelj. Ob tem dodaja, da pa se je vsak, ki je imel pet minut časa, vpletal zaradi nekih svojih interesov. "To je najhujša mešanica, ki smo jo lahko doživeli," je dejal.

Glede preteklega dela ATVP je Žugelj zatrdil, da ta ni opravil svoje vloge odkrivanja delniških parkirišč. Na drugi strani pa je po njegovem prepričanju odgovorna Banka Slovenije, ki je dovolila, da se je kreditiralo v takem obsegu tudi za te namene. Pri tajkunizaciji se nikoli ni govorilo o Banki Slovenije. Verjetno tudi zato, tako Žugelj, ker je ta bančni lobi najmočnejši.

Žugelj opozarja, da človeške neumnosti ne moreš regulirati in da je treba spremeniti naravnanost, filozofijo in modele ravnanja, saj nam drugače noben člen zakona ne pomaga. To, kaj je bilo v preteklosti s sistemom narobe, že vemo, zato je z ugotavljanjem tega škoda izgubljati čas.


"Zaprimo ljudi, ki so delali nezakonito, pospešimo proces. Zakaj so Hrvati to lahko razčistili? Dajmo, razčistimo to. Treba je najti rešitve. Naj to naredijo, ne pa da nekomu najprej dve leti prisluškujemo, dve leti traja sodni proces, na koncu pa nihče več ni kriv," poudarja Žugelj.

Na vprašanje, ali bi združena Agencija za finančni nadzor (AFNA) prispevala k izboljšanju razmer, Žugelj ne ve, ali bi bilo bolje ali slabše. "Gre za to, da z novo institucijo stremo stare spore ter presekamo udobje in rutino nadzornikov na eni strani, na drugi pa presekamo navade, udobje in povezave interesnih skupin oz. lobijev. In na novo vzpostavimo nadzorno avtoriteto. To je najpomembnejše," poudarja.

Žugelj si sicer želi, da bi bil zakon o Slovenskem državnem holdingu čim prej sprejet. Boji se, da bodo interesne skupine zameglile glavno idejo o holdingu, ki je bila po njegovi oceni dobra. "Morda pa je čas, da tujcem kaj prodamo in pokažemo kapitalu, ne samo domačemu, da smo resni, razmisliti je treba, kje bomo čez pet let. To pogrešam v programu strank," je dejal Žugelj.

Politika Žuglja ne zanima, trdi. Na vprašanje, ali se strici iz ozadja kaj oglasijo, pa odgovarja, da "vsak, ki se je oglasil, je našel tudi pot ven".