benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cvikl v Bruslju

Deli na:

Odbor Evropskega parlamenta za nadzor proračuna bo v torek v Bruslju zaslišal slovenskega kandidata za člana Evropskega računskega sodišča Milana M. Cvikla. Ta je pred to preizkušnjo za STA povedal, da verjame v svoje strokovne izkušnje in znanje, zato ne vidi objektivnega razloga za negativno mnenje parlamenta o njegovi kandidaturi.

Odbor Evropskega parlamenta za nadzor proračuna bo v torek v Bruslju zaslišal slovenskega kandidata za člana Evropskega računskega sodišča Milana M. Cvikla. Ta je pred to preizkušnjo za STA povedal, da verjame v svoje strokovne izkušnje in znanje, zato ne vidi objektivnega razloga za negativno mnenje parlamenta o njegovi kandidaturi.

Odbor za nadzor proračuna je zaslišanja desetih kandidatov za člane Evropskega računskega sodišča začel danes, a slovenski kandidat bo na vrsti v torek ob 9. uri. Viri pri EU so pred Cviklovim zaslišanjem za STA povedali, da se je po parlamentarnih hodnikih v Bruslju precej lobiralo proti slovenskemu kandidatu in da je podpora odbora vprašljiva.

Cvikl je danes tik pred odhodom v Bruselj te navedbe za STA komentiral z besedami, da nedvomno ima izkušnje in znanje ter da je vedno deloval neodvisno in transparentno, kar pa marsikomu doma ni bilo ljubo, zato je bil in je pogosto tarča napadov, tudi na primer v današnjem pisanju časnika Finance, ki pa ga demantira in ga bo tudi pred odborom, če bo treba.

Slovenski kandidat pričakuje, da bo razprava pred odborom Evropskega parlamenta apolitična in da bodo obravnavana vprašanja njegovih strokovnih izkušenj in znanja. "Vedno sem se zavzemal za stroko in proceduro, ki je kraljica demokracije," je poudaril in dodal še, da verjame v "moč argumenta, ne argument moči".

Svoje izkušnje, znanje in prepričanja je sicer Cvikl podrobno opisal v odgovorih na parlamentarni vprašalnik o strokovnih izkušnjah s področja javnih financ, upravljanja ali revizije upravljanja, o neodvisnosti in opravljanju nalog, ki je bil razdeljen vsem kandidatom za člane Evropskega računskega sodišča.

Cvikl je v zapisal, da za člana Evropskega računskega sodišča kandidira, ker je to zanj velik profesionalni izziv, ker ima dolgoletne in raznovrstne izkušnje in znanja s področja javnih financ ter ker želi prispevati k razvoju finančnega upravljanja in nadzora v EU.

Cvikl je med letoma 1983-1991 delal v Analitsko raziskovalnem centru (Narodne) Banke Slovenije, v obdobju 1991-1997 je bil ekonomist Svetovne banke, v obdobju 1998-2000 državni sekretar za javne finance na ministrstvu za finance, v letih 2000-2004 pomočnik in kasneje glavni finančnik v Novi Ljubljanski banki, v letih 2004-2008 pa predsednik oziroma član komisije za nadzor javnih financ v državnem zboru.

Med tremi najpomembnejšimi odločitvami, pri katerih je bil udeležen v poklicni karieri, je Cvikl navedel pripravo ekonomske in denarne osamosvojitve Slovenije, prenos evropske zakonodaje na področju javnih financ v Slovenijo in vzpostavitev pogojev za uveljavitev nadzora nad javno porabo v okviru državnega zbora.

Na vprašanje, ali bi umaknil kandidaturo, če bi bilo mnenje parlamenta negativno, je Cvikl še povedal, da bi zelo resno razmislil o tem, saj verjame, da mora član Evropskega računskega sodišča imeti polno zaupanje Evropskega parlamenta. "Pri končni odločitvi bom tehtal predvsem med vprašanjem formalnosti postopka in vprašanjem pravične obravnave," je še dodal.

Danes je odbor zaslišal kandidate iz Madžarske, Litve, Malte, Poljske, Slovaške in Irske. V torek dopoldne bo poleg slovenskega zaslišal še kandidate Češke, Estonije in Latvije. Glasovanje odbora bo takoj po koncu zaslišanj, glasovanje celotnega parlamenta pa v prihodnjih dneh na plenarnem zasedanju v Bruslju. Vloga parlamenta v tem postopku je sicer posvetovalna.