Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črn dan za Zorana Jankovića

Deli na:

Mediji so včeraj nadaljevali z razkrivanjem tajne dokumentacije Davčne uprave RS (Durs), povezane z družino ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Županu med drugim očitajo sporne spremembe namembnosti zemljišč, kar pa na Mestni občini Ljubljana zavračajo, in neupravičeno obračunavanje vračila DDV.

Mediji so tako poročali, da ima podjetje Baza Dante, prek katerega se je po dokumentih Dursa v podjetje KLM Naložbe v večinski lasti Zorana Jankovića prelilo 400.000 evrov, v Ljubljani zemljišče, ki mu je MOL julija 2010 s sprejetim občinskim prostorskim načrtom spremenila namembnost, s tem pa se je dvignila vrednost zemljišča.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so očitke o spornih spremembah namembnosti zemljišč zavrnili. Župan Janković po njihovih navedbah ni tisti, ki je predlagal spremembo namembnosti zemljišča v lasti podjetja Baza Dante.

Na MOL so pojasnili, da je zemljišče v lasti Baze Dante del večjega območja urejanja, ki je bilo v dolgoročnem planu občin in mesta Ljubljane iz leta 1986 že zazidljivo in namenjeno inštitutom in univerzi. Torej ne gre za 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ampak za 227.000 kvadratnih metrov veliko območje urejanja.

Sprememba namembnosti je bila po podatkih MOL predlagana že z dokumentom prostorske zasnove, ki ga je mestni svet sprejel leta 2002, in sicer za različne namene - proizvodnjo, centralne dejavnosti in stanovanja, so zapisali. V prvi javni razgrnitvi občinskega prostorskega načrta MOL je bila marca 2008 sprememba namembnosti tudi formalno predlagana, in sicer za splošne stanovanjske površine. Mestni svet je to potrdil s sprejetjem prostorskega načrta julija 2010.

Na občini so še dodali, da predkupne pravice niso uveljavljali, saj solastniški delež, ki ga MOL na tej parceli že ima, zadostuje za izvedbo potrebne infrastrukture. MOL predkupno pravico praviloma uveljavlja pri nepremičninah, ki jih potrebuje za uresničitev projektov, s katerimi izboljšujejo kakovost življenja Ljubljančanov, še pravijo. Leta 2010 so tako predkupno pravico uveljavili le dvakrat, lani pa petkrat.

Dnevnik pa je poročal tudi o očitkih o neupravičenem obračunavanju vračila DDV v poslih podjetij županovih. Baza Dante je namreč maja 2009 od Electe inženiring, ki jo vodi Damijan Janković, odkupila dve nepremičnini, ki ju je takoj zatem prodala družbi Hypo Leasing in ju vzela nazaj v lizing. Na podlagi tega posla je podjetje izkazalo presežek iz naslova DDV v višini 213.500 evrov, ki mu je bil vrnjen iz državnega proračuna. Že takoj naslednji dan pa je isti znesek nakazalo Electi Inženiring.

Posel so po poročanju Dnevnika na Dursu izpostavili kot primer sheme, "v kateri določena družba navidezno proda nepremičnino povezani osebi z namenom pridobiti likvidna sredstva iz naslova presežka DDV, ki jo obravnavani subjekti uporabljajo večkrat".



Izsledki davčne preiskave pa po poročanju časnika Dnevnik dokazujejo še, da je Zoran Janković od podjetij, ki jih vodita njegova sinova, na svoj račun dobil vsaj tri milijone evrov. Sredstva naj bi prejemal tako z računov Electe Inženiring kot Electe Naložb. Po poročanju Dnevnika naj bi šlo najverjetneje za poplačilo izvorne kupnine za Electo Inženiring, ki jo je Zoran Janković prodal Electi holding.

Ker se Electa Inženiring že vse od leta 2009 spopada z likvidnostnimi težavami, na Dursu sumijo, da je prišlo do oškodovanja upnikov, ki terjatev do podjetja ne morejo izterjati. Zoranu Jankoviću na Dursu očitajo tudi davčno zatajitev, saj je konec novembra 2011 z računov Electe Naložbe dobil 581.500 evrov, od tega 550.000 evrov vračila posojila, pri čemer pa iz evidentiranih poslovnih dogodkov ni razviden nastanek obveznosti. Če bi se sum davkarije potrdil, bi lahko Jankoviću po zakonu o dohodnini odmeril plačilo več kot 145.000 evrov.

Časnik Delo pa je nadaljeval zgodbo z zemljišči v Tolminu. Del občinskega denarja je prek Grepa, podjetja Baza Dante in Electe namreč pristal v podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti Zorana Jankovića.

Politični analitiki si v današnjih komentarjih niso bili enotni, kako bodo razkritja o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju podjetij družine Janković vplivala na javnomnenjsko podporo Zoranu Jankoviću in Pozitivni Sloveniji. Na očitke ljubljanskemu županu se je že ostro odzvala tudi njegova siceršnja podpornica Spomenka Hribar.

V zbornici davčnih svetovalcev so bili medtem v komentarjih o ravnanju družine ljubljanskega župana zadržani, saj, kot navajajo, temelji na tajni dokumentaciji. Je pa generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan poudaril, da gre v primeru, ko nekdo pride do nepremičnine na podlagi notranjih informacij in ko ima možnost doseči spremembo namembnosti, za korupcijo.

Zoran Janković pa se je včeraj znašel tudi v sodni preiskavi. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč zoper njega, Mitja Marinška, Stanislava Brodnjaka in Borisa Milevoja zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju uvedlo preiskavo. Ovadba naj bi temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.

Janković je sicer marca za STA izrazil pričakovanje, da bo sodni postopek zaustavljen, saj po njegovem mnenju v omenjeni zadevi ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje.