Revija Reporter
Slovenija

Civilne iniciative od Šarca zahtevajo takojšnji odstrel medvedov in volkov

STA

29. maj. 2019 10:32 Osveženo: 10:35 / 29. 5. 2019

Deli na:

Populacija volka se je v zadnjih osmih letih podvojila.

Reuters

Civilne iniciative Aktivna Kočevska, Nova vas-Loška dolina in Primorske so na predsednika vlade Marjana Šarca naslovile poziv za takojšnjo ureditev prekomernega števila zveri. Zahtevajo izredni odstrel medvedov in volkov na območjih, ker se pojavljajo napadi na rejne živali, medtem ko bi šakala proglasili za lovno divjad.

Kot so zapisali v pozivu Šarcu, poslanem v ponedeljek, zahtevajo, da se nemudoma izvede izredni odstrel populacije medvedov najmanj do števila, kot je to ocenil zavod za gozdove, in volkov na območjih, kjer se pojavljajo napadi na rejne živali, šakala pa da se takoj proglasi za lovno divjad brez omejitev.

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki, za letošnjo sezono je na podlagi ocene zavoda predvidela odvzem 200 medvedov iz narave, a se odstrel zaradi odločitve upravnega sodišča, kamor se zadnja leta s pritožbami obračajo nevladniki, ne izvaja. Pristojni odstrela volkov po dveh sodbah upravnega sodišča za letos pa v odloku niso predvideli.

Država medtem v populacijo šakala ne posega. Šakal je po uredbi o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah iz leta 2004 uvrščen med zavarovane (ne ogrožene) domorodne vrste, leta 2014 pa ga je država uvrstila tudi na seznam lovnih vrst - tako sta v državi nastala dva predpisa, eden ga popolnoma varuje pred kakršnimkoli poseganjem v populacijo, drugi pa to omogoča.

Civilne iniciative Kočevske, Notranjske in Primorske od vlade zahtevajo spremembo zakonodaje tako, da bo odločanje o populaciji divjadi v pristojnost zgolj strokovnih institucij (zavod za gozdove, lovska zveza in kmetijsko gozdarske zbornice) v sodelovanju z lokalnimi prebivalci.

"Postopek odločanja mora biti izvzet iz pravnih okvirjev zakona o upravnem postopku in brez možnosti pritožbe kogarkoli," so poudarile civilne iniciative.

V proces strokovnega odločanja o populaciji divjadi bi vključili predstavnike različnih strok lokalnega prebivalstva, predvsem pa kmetovalce, živinorejce, lovce, prebivalce izven mestnih naselij, lastnike gozdov.

"Lokalni vpliv na odločanje mora biti najmanj 50+1 glas," so predlagali in ocenili, da brez sodelovanja lokalnega prebivalstva ne sme biti sprejeta nobena odločitev. Brez sodelovanja lokalnih skupnosti se po njihovem ne bi smel izvajati nobeden projekt v povezavi z zvermi in divjadjo.

Poleg tega zahtevajo, da se za njihovo širše okolje strokovno ugotovi najvišja možna populacija zveri, jelenjadi in srnjadi ter divjih prašičev zaradi zaščite kmetijskih površin ter zaščite gozdov pred objedanjem mladih dreves. "Naša zahteva je, da se vzame kot ustrezno izhodiščno stanje populacija zveri in divjadi leta 1990," so dodale civilne iniciative in Šarca pozvale k pogovoru s pristojnima ministroma, za okolje in za kmetijstvo.

"Praktično ne mine dan, ko v naših okoljih ne zabeležimo napada volka na rejno živino. O tem, da se medved že kar sprehaja po naših dvoriščih, da vdira v naša gospodarska poslopja, niti ne poročamo več. Enostavno je tega toliko, da smo že obupali nad neodzivnostjo institucij," so poudarile civilne iniciative in dodale: "Počutimo se izjemno ogrožene in s strahom čakamo dan, ko se bo zgodila kakšna tragedija."