zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerkev se je z mašo spomnila žrtev totalitarnih sistemov

Deli na:
Cerkev se je z mašo spomnila žrtev totalitarnih sistemov

Foto: Arhiv Reporterja

Katoliška cerkev je pred dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov, ki ga bomo obeležili v soboto, v ljubljanski stolnici pripravila mašo. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki je v kratkem nagovoru izrazil željo, da bi bila zgodovina naša učiteljica in bi se tako izognili vsem oblikam totalitarizmov.

Pri maši so sodelovali predstavniki vojaškega vikariata, med njimi tudi vodja vikariata Jože Plut. Ta je med pridigo opozoril na totalitarizme, ki po njegovih besedah stremijo k obvladovanju vsega za vsako ceno, za to pa uporabljajo teror, nasilje, prisilo in nadzor.

Ozrl se je na totalitarizme v 20. stoletju in opozoril, da je bilo ravnanje mnogih človeka nevredno, da so bile pri tem kršene človekove pravice in da je bilo zaradi vojn, ki so jih povzročili, in po vojnah na milijone žrtev.

Da se to ne bi več dogajalo, je nujno potrebna vzgoja, "ki uči kritično mišljenje in omogoča pot zorenja v vrednotah", je dejal. Opozoril je še, da verska, politična, rasna ali katerakoli druga drugačnost ne sme biti razlog za preganjanje in ubijanje.


Maše so se udeležili številni predstavniki družbenega in političnega življenja, med njimi tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver ter predsednica NSi Ljudmila Novak.

Maši je sledil memorial, s katerim so se spomnili žrtev vseh totalitarizmov.

V Sloveniji evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov uradno obeležujemo od leta 2012, ko je vlada sprejela sklep, da se 23. avgust tudi v Sloveniji praznuje kot evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov. S tem je sledila resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je Evropski parlament sprejel aprila 2009, v njej pa pozval k razglasitvi 23. avgusta za dan spomina na omenjene žrtve.

Na evropski ravni bodo omenjeni dan danes in v soboto obeležili v glavnem mestu Latvije, Rigi, kjer bo med drugim potekala mednarodna konferenca, na kateri bodo spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.