kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Cerkev proti arbitražnemu sporazumu

Deli na:

Katoliška cerkev ne podpira arbitražnega sporazuma in je skeptična, da bo prinesel pravično rešitev vprašanja meje, je danes ob predstavitvi izjave Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci o sporazumu dejal član komisije Ivan Kukar. Kljub temu pozivajo volivce k udeležbi na referendumu in glasovanju po lastni presoji.

Katoliška cerkev ne podpira arbitražnega sporazuma in je skeptična, da bo prinesel pravično rešitev vprašanja meje, je danes ob predstavitvi izjave Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci o sporazumu dejal član komisije Ivan Kukar. Kljub temu pozivajo volivce k udeležbi na referendumu in glasovanju po lastni presoji.

Kot je pojasnil Kukar, je Katoliška cerkev na Slovenskem imela vedno distanco do vprašanja meje, saj gre za prvenstveno politično vprašanje, in tudi sedaj katoličanom ne govori, naj glasujejo za ali proti sporazumu, tako kot se nikoli na ta način ni opredeljevala do sporazuma. "Nobeno mnenje ni napačno. Volivci si bodo sami oblikovali mnenje," je dodal.

Pri tem je odločno zavrnil, da bi Vatikan, papež Benedikt XVI. ali slovenska Katoliška cerkev podprli sporazum. "Pravimo, da smo za to, da se na miren način, kulturno razreši ta mejni spor, vse kar gre v to smer je pozitivno. Ali je pot pravilna ali ne, pa je odločitev konkretnih politikov in konkretnih državljanov Slovenije," je dodal.

Tajnik komisije Tadej Strehovec je ob tem glede poročanje medijev, da je papež lani na srečanju z diplomatskim zborom v Vatikanu in po trditvah hrvaške premierke Jadranke Kosor pozdravil sporazum, pojasnil, da je samo izrazil "načelno podporo Svetega sedeža k mirnemu razreševanju mejnih sporov", pušča pa odprto, v kakšni obliki bodo ti spori rešeni. Iz tega stališča skratka "nikakor ne moremo razumeti, da Cerkev podpira ta arbitražni sporazum", je dejal.

Komisija poziva volivce, "naj si oblikujejo utemeljeno in razumno stališče ter glasujejo preudarno in odgovorno za to, da bomo lahko prišli do pravične meje. Samo pravična meja bo zagotavljala trajno mirno sožitje in sodelovanje med narodoma", piše v izjavi z naslovom Mir je sad pravičnosti.

Ob tem je Kukar izpostavil "precejšnjo mero skepse" komisije, da bo arbitražni sporazum "privedel do takšne rešitve, ki jo bomo Slovenci percepirali kot pravično", v tem primeru pa opozoril na dolgoročno negativne posledice za odnose med državama, kot so napetost, zamera in nemir. Ta dvom po njegovih besedah ob drugih pomislekih temelji predvsem na tem, da "nihče ne ve, kakšen bo izid sporazuma" in ker je vložek Slovenije "neprimerno večji" od vložka Hrvaške.

Kukar je pojasnil, da je komisija v izjavi postavila načela, na katerih naj se volivci odločijo na referendumu. Kot je poudaril Strehovec, se Cerkev - ki na splošno poudarja dobre, prijateljske odnose med Slovenijo in Hrvaško in ne želi posegati v odločanje o teh vprašanjih, ki so pristojnost države - zavzema, da "razreševanje mejnih problemov vključuje zgodovinska dejstva, vrednoto strpnega in mirnega razreševanja problemov, načelo pravičnosti, pa tudi to, da je za Slovenijo vprašanje izhoda na odprto morje vitalnega pomena".

O alternativah sporazumu Kukar ni želel govoriti, saj kot je dejal, je določitev meje stvar politikov. Komisija v izjavi obžaluje, da je politika z referendumom svojo odgovornost preložila na državljane, saj bi bilo bolje, da bi o sporazumu dokončno odločili v državnem zboru. Ta odgovornost je sedaj prepuščena državljanom, ki se referenduma morajo udeležiti in glasovati odgovorno, so še zapisali v izjavi.