najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar svojega premoženja ni prijavil KPK, obljublja, da bo to storil do četrtka

Deli na:
Cerar svojega premoženja ni prijavil KPK, obljublja, da bo to storil do četrtka

Foto: Primož Lavre

Do 1. septembra so morali funkcionarji, ki so funkcijo nastopili z letošnjimi državnozborskimi volitvami, Komisiji za preprečevanje korupcije oddati poročila o svojem premoženjskem stanju. V zakonsko določenem roku te obveznosti nista izpolnila mandatar in predsednik SMC Miro Cerar ter poslanec iste stranke Ivan Prelog, so sporočili iz komisije.

Tako Cerar kot Prelog sta namreč s 1. avgustom nastopila funkcijo poslanca, zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa predvideva, da imajo funkcionarji mesec dni časa, da protikorupcijski komisiji prijavijo svoje premoženje.

Kot je v izjavi za medije povedal predsednik KPK Boris Štefanec, Cerar in Prelog svoje zakonske obveznosti nista izpolnila, zaradi česar bo komisija zoper oba sprožila prekrškovni postopek. V nadaljevanju bo zdaj komisija oba obvestila, da podatkov nista oddala, nato pa bosta morala podatke posredovati najpozneje v 30 dneh. Če bosta svojo obveznost izpolnila, bo to olajševalna okoliščina in jima bo najverjetneje izrečen zgolj opomin, sicer pa ju čaka od 400 do 1200 evrov globe, je še pojasnil Štefanec.

Cerar in Prelog bosta poročilo o premoženju predložila najkasneje do četrtka

Mandatar Miro Cerar in poslanec SMC Ivan Prelog obžalujeta, da Komisiji za preprečevanje korupcije nista v zakonskem roku predložila uradnega obrazca o premoženjskem stanju, so sporočili iz stranke. Ob tem napovedujejo, da bosta to storila najpozneje do četrtka.

V stranki so sicer zapisali še, da so vsi podatki o Cerarjevem premoženju že od 7. julija javno dostopni na spletni strani SMC in bodo takšni posredovani tudi protikorupcijski komisiji.

Iz spletne strani je razvidno, da je Cerar lastnik hiše v Murglah v vrednosti 290.000 evrov, garaže v vrednosti 11.000 evrov ter avtomobila WW touareg letnik 2008. Prihrankov ima 71.000 evrov, kreditov pa nima. Ni lastnik ali solastnik deležev v podjetjih in ni lastnik vrednostnih papirjev.

Njegova plača je bila v skladu s kolektivno pogodbo za rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani približno 2100 evrov neto na mesec. Prihodki iz naslova opravljanja svetovalne dejavnosti so v obdobju med leti 2004 in 2008 znašali 163.496 evrov neto. Od 2009 do 2013 pa je s tem zaslužil 153.824 evrov neto.



Med letoma 2007 in 2013 (skupno šest let in pol) je strokovno sodeloval z odvetniško pisarno Senica in odvetniki, kjer je svetoval pri konkretnih vprašanjih s področja ustavnega prava. V tem obdobju je v povprečju zaslužil 1103 evrov neto na mesec, so še zapisali na spletni strani SMC.

Zaradi vstopa v politiko je Cerar sicer po njihovih zagotovilih takoj opustil pravno svetovanje v državnem zboru in vsa druga dela, ki niso združljiva z naravo političnega delovanja.

Obveznosti poslancev

Komisiji so do začetka septembra prav tako morali o premoženjskem stanju poročati tudi poslanci prejšnjega sklica državnega zbora, ki jim je z nastopom novega sklica mandat prenehal.

Poslancem, ki so bili v parlament znova izvoljeni, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah. Te spremembe morajo sporočiti do 31. januarja 2015.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, pač pa le tisti, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ. Zato so morali poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po zaključku mandata.

V času opravljanja funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.