benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar s Faymannom o priseljenski krizi: Slovenija je zavezana varovanju schengenske meje

Deli na:
Cerar s Faymannom o priseljenski krizi: Slovenija je zavezana varovanju schengenske meje

Foto: Bobo

"Smo na preizkušnji. Čas je, ko moramo dokazati, da nočemo Evrope, v kateri bo vsak poskušal svoje težave prelagati na pleča drugega," je danes po pogovoru s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, posvečenem begunski krizi, dejal avstrijski kancler Werner Faymann. Cerar in Faymann sta pozvala k hitri rešitvi na ravni EU.

Cerar je poudaril, da je Slovenija zavezana, da varuje zunanje meje schengenskega območja. "Tu nas vežejo pravila, ki jih bomo dosledno spoštovali, to je naša zaveza," je dejal.

Spomnil je, da je Slovenija z današnjim dnem uvedla začasen nadzor na meji z Madžarsko, in poudaril, da nikakor ne gre za zaprtje meje, temveč le za nadzor nad njenim prehajanjem - tako da bodo razmere tam pod nadzorom in se bomo lahko s situacijo soočili "na umirjen, obvladljiv način".

Kot je sicer pojasnil slovenski premier, sta si z avstrijskim kolegom danes "podrobneje izmenjala stališča" glede aktualne tematike beguncev oz. migrantov, ugotovila, kako se bosta njuni državi odzivali na prihajajoče izzive, ter se odločila za "še tesnejše sodelovanje".

Predvsem sta istega mnenja, da mora EU "čim prej najti skupno rešitev, takšno, ki bo veljala za celotno Evropsko unijo in tudi širše območje Evrope". Hkrati sta se zavzela, da je treba še okrepiti "sodelovanje in solidarnost" držav članic EU pri soočanju z begunsko problematiko, je še povedal Cerar.

Avstrijski kancler je izjavo za javnost pričel z besedami, da "so naše sodelovanje in prijateljski odnosi tako močni, da ne delujejo le v dobrih časih, ampak bodo delovali tudi v težkih časih".

Znova je pozval k čimprejšnjemu sklicu izrednega vrha EU, terjal je takojšnje ukrepanje, opozoril pa je tudi, da se je treba reševanja begunske krize lotiti pri koreninah in pri tem izpostavil financiranje begunskih taborišč v sirskih sosedah.

"Evropa je na preizkušnji. Nam bo uspelo skupaj izvajati evropsko zunanjo politiko? Nam bo uspelo financirati begunska taborišča v Jordaniji, Libanonu, Turčiji, kjer se ljudje zdaj nahajajo?" se je vprašal in opozoril, da je v teh državah na milijone beguncev in da jim je treba zagotoviti človeku dostojne materialne pogoje, da bodo lahko tam ostali.

Potrebni so radikalni in takojšnji ukrepi pri izvoru, koreninah begunske krize in hkrati na zunanji meji EU, kjer je treba zaščititi skupno zunanjo mejo v Grčiji ter zagotoviti spoštovanje skupnih pravil. Kot je opozoril, s tem ne moremo več odlašati, sicer bo prepozno.

"Ta skupna pobuda v Evropi je obema zelo pomembna in tudi moj pogovor s hrvaškim premierjem je temeljil na tem, da moramo mi v regiji prebuditi nekatere ljudi v EU, ki trenutno niso prizadeti, ko vidijo, kako potekajo poti beguncev in si ob tem mislijo, da imajo srečo, ker sami niso na teh poteh. A to ne more biti izgovor, da se temu izogibaš. Vse evropske države morajo izdelati skupno rešitev."

Poudaril je še, da morajo v EU veljati vsi dogovorjeni ukrepi in zakonodaja, vključno z dublinsko uredbo, ki bi jo bilo sicer treba izboljšati. Pomembno je, da si skupaj priznamo, da potrebujemo nova, boljša pravila, a dokler teh nimamo, je treba obstoječa spoštovati, je njegovo stališče.

Avstrijski kancler se je zjutraj pred prihodom v Ljubljano v Zagrebu že srečal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem. Slovenijo in Hrvaško je obiskal, potem ko se je tok beguncev v zadnjih dneh zaradi zaprtja madžarsko-srbske meje preusmeril na Hrvaško.

Po pogovorih v Zagrebu izjav za javnost ni bilo, medtem ko sta Faymann in Cerar sicer stopila pred novinarje, a jim priložnosti za vprašanja nista dala. Tako marsikaj glede tega, kako naj bi se val beguncev, ki načeloma želijo v Nemčijo, vil skozi omenjene tri države in kakšni so konkretni načrti oblasti glede tega, vsaj v javnosti zaenkrat ostaja nejasno.