nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar ne vidi potrebe, da bi njegovi ministri vsak posebej odgovarjali KPK

Deli na:
Cerar ne vidi potrebe, da bi njegovi ministri vsak posebej odgovarjali KPK

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je včeraj potrdil, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) o postopku predlaganja Violete Bulc za evropsko komisarko poizveduje pri več ministrih. Ob tem meni, da ni potrebe, da bi na dopise komisije odgovarjal vsak posebej, saj očitki ne vzdržijo. Cerar sicer verjame, da KPK deluje strokovno.

Poizvedovanja KPK glede postopka imenovanja Bulčeve za evropsko komisarko je očitno prejelo več ministrov, ne le premier Cerar, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Cerar je v izjavi za medije v DZ včeraj pojasnil, da so ga o prejetih dopisih KPK obvestili tudi nekateri drugi ministri, med drugim kmetijski minister Dejan Židan.

Kot so sporočili iz SD, komisija od Židana sicer želi pojasnilo glede političnih stikov s strankarsko kolegico Tanjo Fajon, eno od treh, ki jih je za komisarsko kandidaturo Bruslju predlagala vlada Alenke Bratušek. Kandidata sta bila še prvak DeSUS Karl Erjavec in sama Bratuškova, ki ji je nazadnje na zaslišanju kandidatura spodletela. Zatem je Cerarjeva vlada za kandidatko za evropsko komisarko uspešno predlagala Bulčevo.

Židan je ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU v Bruslju včeraj pojasnil, da je konec prejšnjega tedna dobil dopis s poizvedovanjem KPK o tem, ali je pravilno, da politik, ko gre za politično imenovanje, glasuje za političarko iz vrst lastne stranke. Kot je pojasnil, je v včerajšnjem odgovoru KPK pojasnil, "da je v politiki prav to običajno, da ko se imenuje na politične funkcije, da se imenuje v skladu z volilnimi rezultati. Skrajno neobičajno bi bilo, da politik, ki je izvoljen, imenuje na politične funkcije opozicijo".

Premier je včeraj ponovno zatrdil, da je tako pravno kot politično in širše popolnoma jasno, da politični stik med politiki, ki jim ga očita KPK, ne more biti v ničemer sporen.

Tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar je bil nad dopisom in obrazložitvijo začuden. Kot je dejal ob robu včerajšnje seje DZ, morata za koruptivno početje obstajati vsaj dve osnovi: da delaš prikrito in da imaš od tega neke koristi.

Imenovanje Bulčeve je bilo po Koprivnikarjevih zagotovilih izvedeno transparentno, javno in v skladu s pričakovanimi ravnanji, brez pričakovanja koristi. Zato po njegovem mnenju "ni logične osnove za tako obravnavo". Po besedah ministra je vendar jasno, da sta z Bulčevo v političnih stikih, saj sta tudi iz iste stranke. Dodal je, da je v političnih stikih z vsemi, ki se v Sloveniji ukvarjajo s politiko.

Tako Koprivnikar ne ve, zakaj je dopis KPK sploh prejel. Na KPK po njegovih besedah niso bili povabljeni, pač pa so dopis prejeli kot osnutek mnenja. Zato so prepričani, da to ne more biti končno mnenje, saj bodo obrazložili svoja stališča, za katere upa, da bodo "normalno sprejeta".

Koprivnikar ne špekulira o možnosti širših političnih motivov za ravnanje KPK. Cerar pa je dejal, da upa, da v domnevi komisije glede nepravilnosti pri predlaganju komisarke ni kakšnih drugih ozadij. Sam sicer verjame, da KPK deluje strokovno in ne koruptivno, saj je sama prva v državi poklicana k temu, da daje zgled na tem področju. Tako ji kakšnih koruptivnih ali drugih ozadij Cerar ne pripisuje.

Poslanec SMC Bojan Dobovšek, ki je sicer že pred časom izstopil iz stranke SMC, pa meni, da je delo KPK na mestu. Konflikt interesov je po njegovih besedah kompleksno vprašanje in če ne "vidimo celotne dokumentacije, ne moremo dati enoznačnih odgovorov". Se pa Dobovšek boji, da bi obramba šla v smer diskreditacije dela komisije ali katerega od njenih članov, ali pa celo v spremembo zakonodaje.