favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar jih je slišal: stavkajoči šolniki so mu prišli protestirati pred poslopje vlade

Deli na:
Cerar jih je slišal: stavkajoči šolniki so mu  prišli protestirati pred poslopje vlade

Foto: Bobo

Šolski sindikat Sviz je ob današnji stavki, ki poteka v večini vrtcev in šol, pripravil protestni shod tudi poslopjem vlade v Ljubljani, kjer se je po sindikalnih ocenah zbralo več kot 2500 ljudi. Vladi so po ponedeljkovem dogajanju na pogajanjih namenili ostre besede in ji sporočili, da bodo pri svojih zahtevah vztrajali.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je vladi očital podcenjujoč odnos do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in dodal, da je s prelomljeno besedo do konca razburila 45.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

V ponedeljek je namreč že kazalo na dogovor, nazadnje pa predloga, ki so ga po sindikalnih navedbah pred tem tako rekoč že uskladili, vladna stran ni parafirala. Kot je na shodu dejal Štrukelj, so bili sami konstruktivni in so sodelovali, "a ko je enkrat dovolj, je dovolj in v tem trenutku je nastopila ta točka".

Trditve, da zahtevajo več kot drugi, je označil za popolno manipulacijo. Čeprav je v vzgoji in izobraževanju najvišja izobrazbena struktura v celotnem javnem sektorju, je povprečna plača najnižja. In če je v zadnjih štirih letih povprečna plača v zdravstvu in državni upravi rasla s 13 odstotki, je v vzgoji in izobraževanju s 4,5 odstotka, je med drugim opozoril.

Znova je izpostavil tudi, da je na delovnih mestih z univerzitetno izobrazbo v vzgoji in izobraževanju plača v povprečju 500 evrov nižja od plače na delovnih mestih z enako izobrazbo v državni upravi. Ob teh podatkih je po njegovih besedah povsem jasno, zakaj se njihove stavkovne zahteve razlikujejo od drugih.


"Vsi, ki v vladi zagovarjajo, da je treba dati vsem enako, hkrati sporočajo, da je vaše delo nepomembno in da lahko ostane 500 evrov manj plačano kot primerljiva delovna mesta drugje," je dejal zbranim na shodu.

Če jim vlada ne bo prisluhnila, je predlagal, da 17. aprila vsi skupaj ponovno pridejo v Ljubljano, še v večjem številu kot februarja. "Ne bomo šli le na Kongresni trg, šli bomo pred to vlado, pred parlament, če bo treba tudi pred sedeže vseh koalicijskih strank," je napovedal.

Da zahtevajo, da se njihovo delo pravično ovrednoti, in ne pristajajo na to, da bi bili slabše plačali od drugih na primerljivih delovnih mestih, so na shodu opozarjali tudi ostali govorci. Vzgojiteljica v Vrtcu Jarše Petra Koritnik je ugotavljala, da se vlada iz njih očitno norčuje in s svojimi dejanje kaže nespoštovanje do njih.

Učitelj z Osnovne šole Škofljica Gregor Kovačič pa je dejal, da se vlada "očitno spreneveda in uporablja staro, znano taktiko oblastnikov: spri in vladaj". Spraševal se je tudi, zakaj je vladi tako težko vrniti plače na raven pred krizo, ob tem da se hvali s petodstotno gospodarsko rastjo. Odgovor, ki se ponuja, je po njegovih besedah, da gospodarska rast temelji na varčevanju, ne na zdravem poslovanju.

Kot je opozorila učiteljica na Osnovni šoli Škofljica Metka Cotič, zahtevajo namreč tudi vrnitev osem odstotkov plače, ki so jim bili v času krize odvzeti. Srednješolska učiteljica Magdalena Mustar Pečjak, predsednica območnega odbora sindikata za Ljubljano in okolico, ki je shod pred vlado pripravil, pa je spomnila na njihove stavkovne zahteve, ki vključujejo tudi višje ovrednotenje razredniškega dela in zvišan regres v letošnjem letu za tiste z minimalno plačo.