sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar je najbolj amoralni politik doslej

Deli na:
Cerar je najbolj amoralni politik doslej

Foto: Primož Lavre

Z vsako novo vladno afero na plan vse bolj udarijo lažna morala premierja Mira Cerarja in njegova dvojna merila, ena za prijatelje in zaveznike, druga za kritike in nasprotnike, vendar jih javnost ne opazi, saj ga dominantni mediji nenehno ščitijo. S tako hitrostjo plasirajo medijske spine, da se nam že vrti v glavi. To je bilo najočitneje, ko je vrhovno sodišče razveljavilo poročilo KPK o Janši, saj se od takrat dobesedno utapljamo v spinih. Skupaj s Cerarjem in za Cerarja kričijo »držite lopova« in nam mečejo pesek v oči, namesto da bi razkrili Cerarjevo dvoličnost in dvojna merila.

Cerarjeva lažna morala se je najbolj jasno pokazala ravno pri poročilih KPK, saj je Janšo in Jankovića po objavi poročila januarja 2013 silovito napadel in takoj zahteval njuni glavi, o nekdanji političarki Kresalovi, ki je odstopila zaradi poročila KPK, pa se ni nikoli niti izrekel. Tudi na neposredno novinarsko vprašanje Reporterja o etičnosti svojega sodelovanja s Kresalovo kljub dogodkom v zvezi s KPK ni hotel odgovoriti. S tem je pokazal, da ima dvojna merila za Klemenčičeva poročila, ki jih je sam postavil na piedestal. Ali bi pri Jankoviću in Janši molčal kot grob, kot je molčal pri Kresalovi, ali pa bi tudi pri Kresalovi razgrajal, kot je razgrajal pri Jankoviću in Janši. Podobno dvoličnost v zvezi s KPK je pokazal tudi lani pri Bratuškovi, ki jo je še v postopku preiskave pred KPK izločil iz koalicijskih pogajanj, češ da zaradi preiskave ni vredna zaupanja.

Vse to, kar se je pri Cerarju znova razkrilo v zadnjih vladnih aferah, sem mu očitala že pred lanskimi volitvami v kolumni Miro Cerar je najslabša izbira, zaradi česar me Katarina Kresal kazensko preganja. Očitala sem mu dvoličnost, amoralnost in rabo dvojnih meril, kar je še bolj kot prej potrdil ravno po razveljavitvi poročila KPK o Janši, ko je dopustil, da Klemenčič kljub ugotovljenim kršitvam ustave ostane pravosodni minister. S tem je postalo jasno kot beli dan, da je Cerar svojim kritikom in nasprotnikom pripravljen odreči ustavne pravice, medtem ko za svoje prijatelje, somišljenike in zaveznike uporablja drugačna merila in jim dopušča celo kršenje ustave.

Vedno znova lahko ugotovimo, da je lažna morala glavno Cerarjevo orodje, s katerim je prišel na oblast in se na njej ohranja. V svoji zlagani morali je tako brezkompromisen, da druge obtožuje, da so do komolcev v marmeladi, čeprav je sam v njej od glave do pete. Pred volitvami je Cerar obljubljal vrnitev morale v politiko in visoke standarde politične kulture. V resnici je Cerarjeva vlada utelešenje najnižjih standardov politične kulture in najbolj amoralna vlada doslej. Kaj pa je bolj amoralno in politično zavrženo ravnanje od tega, da minister za pravosodje Klemenčič krši najvišji pravni akt v državi in po vsem tem ostane minister, ustavni pravnik Cerar pa mu pri tem drži štango?!

Slovenija se je pod Cerarjem spremenila v veliko politično kloako, saj je zdaj celo kršenje ustave izenačeno z visokimi standardi politične kulture. Cerar na primeru Klemenčiča javnosti sporoča: kršite ustavo, in nagrajeni boste z najvišjimi političnimi funkcijami v državi. Če ste seveda Cerarjevi prijatelji ali zavezniki, do drugih pa je neizprosen in ima polna usta poceni moraliziranja. Še več, Cerar kot prvi politik v državi in ustavni pravnik s podporo kršenja ustave drugim državljanom daje negativni zgled, naj tudi oni po mili volji kršijo zakone, saj jih za to nihče ne bo klical na odgovornost. S tem Slovenijo vodi svetlobna leta stran od pravne države, ki je bila še ena od lažnih Cerarjevih predvolilnih obljub.

Cerarjevo zlagano moralo in dvojna merila smo lahko opazovali tudi pri aferi honorarji visokošolskih učiteljev. Pri tem so seveda dominantni mediji prikrili dejstvo, da prav Cerar nenehno pridiga o pohlepu kot glavnem krivcu za krizo in lomasti po plenilskih elitah, vendar ga lastni pohlep niti najmanj ne moti in je na seznamu največjih zaslužkarjev. Seveda predvsem na račun davkoplačevalcev. Po razkritju visokih honorarjev je odstopila ministrica Setnikar Cankar, ne pa tudi Cerar. Ko so dominantni mediji na koščke sesekljali odstopljeno ministrico Setnikar Cankarjevo, Cerarjevih honorarjev niso problematizirali. Očitno se je Cerar sam postavil za merilo, katera višina honorarja je še dopustna in moralna. Zaradi takšne medijske pralnice možganov lahko Cerar nenehno s prstom kaže na napake drugih, ko pa so pri njem in njegovi vladi ugotovljene hude nepravilnosti, besni, da njegova vlada nekoga očitno moti in igra veliko žrtveno jagnje.

Cerar je volivcem obljubljal vrnitev visokih političnih standardov in zaupanja v politiko. Danes je jasno, da je v resnici popolno nasprotje od tega. Samo v nekaj mesecih njegove vladavine smo dobili narobe svet: kršenje ustave je postalo najvišji standard politične kulture, skrajnje zavržena dejanja so merilo visoke politične morale. Cerar se je pred volitvami tržil kot moralni rešitelj Slovenije, danes pa s svojo zlagano moralo tlakuje pot v razpad družbenih vrednot, pravni kaos in zaton demokracije.