benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Hrvati s koridorji za migrante obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi

Deli na:
Cerar: Hrvati s koridorji za migrante obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi

Foto: Bobo

Nedavne izjave hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da naj bi se s Slovenijo dogovarjali o morebitnih koridorjih za množičen prehod migrantov čez ozemlje obeh države, je premier Miro Cerar v Odmevih na TV Slovenija označil za nekorektne, ker do dogovora ni prišlo, in nevarne, ker obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi.

"Takšnih dogovorov ni bilo in jih tudi ne more biti. Mi nikoli ne bi dovolili kaj takega, ker mi imamo na meji s Hrvaško schengenski režim, pri katerem veljajo neka pravila. Skozi to mejo ne smemo spuščati ljudi, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v EU," je poudaril Cerar in dodal, da Hrvaška to dobro ve.

"Takšne izjave niso samo nekorektne, ker govorijo o nečem, kar se ni zgodilo, temveč so tudi nevarne, ker obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi. Slovenija mora uveljavljati schengenski režim," je zatrdil premier.

Cerar se je ob tem obregnil ob hrvaško obveščanje o njihovih ukrepih v zvezi z migrantskimi prihodi. "O njihovem ravnanju nismo bili natančno obveščeni," je pripomnil Cerar.

Ker bo vlada na naslednji seji razpravljala tudi o državnem proračunu za prihodnji dve leti in migrantski krizi, je Cerar za TV Slovenija povedal, da bo med prioritetami proračuna trenutno okrepitev sredstev za notranje ministrstvo, saj bo treba zagotoviti ustrezne pogoje za migrante in begunce, če začasno pridejo v Slovenijo. Dodatna sredstva bodo potrebna tudi za delovanje policije pri spopadanju z migracijami.

Cerar se je v intervjuju dotaknil tudi prvega leta delovanja svoje vlade. Zatrdil je, da ni potrebe po rekonstrukciji vlade. "Dosežki vlade kažejo, da smo dobro zvozili to prvo leto. Mednarodne ocene pa tudi doma v gospodarstvu so ugodne, a to je začetek nekega novega procesa, ki smo ga sedaj končno utirili. Treba je ohraniti politično stabilnost, da ga bomo lahko ohranili," je povedal Cerar.

Glede nedavne pobude o koaliciji z opozicijsko SDS je Cerar dejal, da je SMC zavezana koaliciji, s katero je podpisala sporazum. "Smo pa v SMC vedno odprti za sodelovanje z drugimi, tudi opozicijskimi strankami, kar smo letos velikokrat dokazali," je povedal Cerar.

Obenem je pripomnil, da z SDS na primer niso našli soglasja pri zakonu o fiskalnem pravilu, kljub temu da je šlo za nacionalno pomembno zadevo. "To morda kaže, da do nekega sodelovanja lahko pride le, če je prava volja na vseh straneh," je še dejal Cerar.