Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ceranijev veliki pok?

Deli na:

Pierpaolo Cerani, ki naj bi ga Šrotu predstavila Andrijana Starina Kosem, je prejšnji teden napovedal rešitev Šrotovega Infond Holdina z dvesto milijoni evrov svežega kapitala iz Amerike. A le pod pogojem, da sklenejo dogovor s slovenskimi bankami. Bomo priča misiji nemogoče?

Pierpaolo Cerani, ki naj bi ga Šrotu predstavila Andrijana Starina Kosem, je prejšnji teden napovedal rešitev Šrotovega Infond Holdina z dvesto milijoni evrov svežega kapitala iz Amerike. A le pod pogojem, da sklenejo dogovor s slovenskimi bankami. Bomo priča misiji nemogoče?

Kako osnovana je njegova izjava, ki jo, potem ko jo je izstrelil na skupščini Infond Holdinga, ni hotel več komentirati? Kdo je skrivnostni partner, ki je Ceraniju priskočil na pomoč?

Tržaški dnevnik Piccolo je septembra večkrat napovedoval Ceranijeve velike poke in vrnitve v slovensko gospodarstvo, nazadnje je bilo to konec septembra. V Trstu so pisali, da Cerani pripravlja protiofenzivo in da jim je to sam potrdil. Kot možen pok, ki jim ga je napovedal Cerani, so v Piccolu označili tožbo proti bankam, ki da so nezakonito zasegle in pod ceno prodale Infondove delnice.

Seveda bo treba najprej ugotoviti, ali je njegova izjava o 200 milijonih dejansko verodostojna ali je bolj v smislu »izvažanja Radenske v ZDA«. Cerani po skupščini o zadevi doslej še ni želel spregovoriti. Svež kapital iz Amerike naj bi prispeval zasebni sklad General Emerging Markets, ki se hvali s 3,5 milijarde dolarjev kapitala in investicijami v 265 družbah v 55 državah. Zanimivo pa je tudi, da so delničarji Ceranijevemu Infond Holdingu po skupščini izvolili popolnoma novi nadzorni svet. Nadzornike, ki so odstopili, je nadomestil Ceranijev krog ljudi.

Med novimi nadzornicami je Jana Grbec, nedavno imenovana direktorica Centra naložb – lastnika in upnika Infond Holdinga – ki sta jo na to mesto imenovala prav Cerani in Šrot v vlogi lastnikov Kolonela 26. avgusta letos. Novi nadzornik je tudi Giuliano Roggero, enoodstotni lastnik Ceranijeve Iniziative Generali 96, podjetja, ki je formalno vstopilo v Kolonel konec julija letos.

Novi nadzornik je še v slovenski javnosti neznani Poljak Aleksander Tadeusz Galos, ki opravlja funkcijo nadzornika tudi v poljski banki Bank Zachodni WBK v Vroclavu. Med resnimi kandidati za to mesto pa je bil do skupščine tudi Roberto Moreno Novacco, Ceranijev prijatelj in pooblaščenec na različnih skupščinah podjetij v Šrotovi in Ceranijevi verigi.

Cerani do Šrota s pomočjo ASK
Ključno vprašanje še vedno ostaja, kakšni so Ceranijevi interesi v slovenskem gospodarstvu in kako se je sploh znašel v laški zgodbi. Glede drugega vprašanja smo že dobili dokaj jasen odgovor. Pred mikrofoni POP TV je Cerani priznal, da ga je Šrotu predstavila prav Andrijana Starina Kosem. Njen odgovor televizijski novinarki je bil nekoliko bolj dvoumen: »Težko bi rekla, da sem ga jaz pripeljala, res pa je, da se dolga leta poznava …«

Zato smo se z vprašanjem, ali potrjuje Ceranijeve besede, obrnili neposredno nanjo. Izjave tržaškega podjetnika Andrijana Starina Kosem ni zanikala. »V oddaji sem dejala le, da Ceranija nisem pripeljala v Slovenijo, ker je on bil v Sloveniji, še preden sva se spoznala. Njegovih besed, da sem ga predstavila Šrotu, pa ne bom komentirala.« Jasno, ne?

VEČ V TISKANI IZDAJI