Revija Reporter
Slovenija

Cenzura: ali Facebook misli, da Reporter promovira džihadiste Islamske države?

M. M.

21. okt. 2018 6:00

Deli na:

"Sporni" članek, ki je bil preveč za Facebook.

Reporter

Facebook je z Reporterjevega profila odstranil povezavo do članka "Islamska država je pripravljala velik teroristični napad na glasbeni koncert v Nemčiji". Pravega pojasnila o odstranitvi nismo dobili, le avtomatizirano sporočilo, da objava ni ustrezala standardom Facebookove skupnosti.

"Sporni" članek je korektno napisano poročilo o leta 2016 preprečenem terorističnem napadu Islamske države v Nemčiji. O tem so poročali praktično vsi pomembnejši nemški mediji, v Sloveniji pa je članek Slovenske tiskovne agencije poleg Reporterja povzelo še nekaj drugih slovenskih medijev.



Le ugibamo lahko, kaj je zmotilo Facebook. Ta se pri odkrivanju spornih vsebin zanaša na prijave uporabnikov in umetno inteligenco.  Kakorkoli se je objava že znašla na piki, odstranjena je bila brez preverjanja, ali je v njej dejansko kaj spornega? Vse, kar smo od Facebooka dobili je bilo obvestilo, da je bila objava odstranjena, ker naj ne bi bila v skladu s "Community Standards" (standardi skupnosti).

Avtomatizirano sporočilo, da objava ni ustrezala standardom Facebookove skupnosti

Reporter

Je šla Facebooku v nos morda fotografija? Gre za zajem propagandnega videa Islamske države iz leta 2014 in isto fotografijo so uporabljali ne samo slovenski, temveč tudi vodilni svetovni mediji.

Na Reporterjevih straneh je bila fotografija že večkrat objavljena, povezave do prejšnjih člankov s fotografijo pa so bile brez težav objavljene tudi na Facebooku. Je tokrat nekdo ocenil, da s fotografijo delamo reklamo Islamski državi?

Facebook med vsebine, ki jih prepoveduje objavljati, šteje tudi promoviranje skrajnežev, ki so Facebook in druga družabna omrežja s pridom izkoristili za širjenje svojih ideologij. A novinarsko poročanje o početju islamskih skrajnežev nikakor ni promocija džihadizma.