cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čeferin v bran Bavčarju

Deli na:

Odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, da ugodi ugovorom zoper neposredno obtožnico v primeru domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb pri lastninjenju družbe, je pričakovana, pravi zagovornik Igorja Bavčarja, ki je bil v primeru obtožen pranja denarja, Aleksander Čeferin.

Odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, da ugodi ugovorom zoper neposredno obtožnico v primeru domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb pri lastninjenju družbe, je pričakovana, pravi zagovornik Igorja Bavčarja, ki je bil v primeru obtožen pranja denarja, Aleksander Čeferin.

Čeferin je odločitev sodišča pričakoval. "Za obtožnico ni bilo nikakršne podlage. Tožilstvo je sodišče obremenilo s kupom listin brez podlage in sodišče tega na glavni obravnavi nikakor ne bi moglo razčistiti," je za STA povedal Čeferin.

"To pa seveda ne pomeni, da postopka ne bo," dodaja odvetnik. Po vložitvi predloga za uvedbo preiskave bo sodišče najprej zaslišalo vse osumljence in nato odločilo, ali bo uvedlo preiskavo.

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je 19. julija lani zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb vložila neposredno obtožnico zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in goljufije.

Kot je skupina tožilcev povedala danes, gre v zadevi "za oškodovanje Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb, ki so bile zlorabljene za koncentracijo lastništva obdolženca v skupini Pivovarne Laško, in ki jo je izvajal preko povezanih družb Infond Holdinga". Tožilstvo trdi, da so ble Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov.


Lastništvo Pivovarne Laško je prek verige podjetij obvladoval nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot. Tožilstvo je v obtožnici Šrotu očitalo več kaznivih dejanj, in sicer v treh primerih zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Bavčarja so v obtožnici bremenili pranja denarja. Bavčar ocenjuje, da sta neposredna obtožnica in sojenje brez preiskave "le sredstvo za medijski spektakel". Kot je sporočil v nedeljo zvečer, bo dokazal, da ni bilo v trgovanju s finančnimi instrumenti ničesar protizakonitega in da ni davčni dolžnik.

Obtožnica naj bi takrat zajemala še direktorja Maksime Holdinga in nekdanjega lastnika podjetja Microtrust Nastjo Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskema, lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, kranjskega odvetnika Branka Lipovca, nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja, nekdanjo "slamnato" lastnico Šrotovega podjetja Kolonel Danijelo Raković in Šrotovo poslovno sodelavko Vesno Rosenfeld.

Ključna nepravilnost naj bi se dogajala leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.