Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če želi desnica znova zavladati, potrebuje prevetritev z manj »janšizma«! (KOMENTAR)

Deli na:
Če želi desnica znova zavladati, potrebuje prevetritev z manj »janšizma«! (KOMENTAR)

Matej Tonin in Janez Janša v DZ. - Foto: Primož Lavre

Razplet, kakršen se je začel po slabi polovici mandata z odstopom Šarca, se ob zdajšnjem razmerju moči – 14 poslancev manj ima SDS od zmagovitega Gibanja Svoboda (GS) – ne more zgoditi. Res imata SDS in Nova Slovenija celo 35 poslancev, nimata pa od kod za sestavo vlade pridobiti kar enajst poslancev, kot lepo pravi dr. Granda: SDS in NSI sta volilni izid izboljšali, toda tega zadovoljstva nimata s kom deliti.

Množičnega bega oziroma zloma GS ni pričakovati, četudi ni za odmet pomisel evropskega poslanca Milana Zvera, da se bo Gibanje Svoboda hitro razkrojilo, ker nimajo veščih politikov in ne infrastrukture oziroma terenske organizacije.

Razmerje polariziranega volilnega telesa na desnico in levico v prid slednje je ostalo podobno kot po volitvah 2018, le da so tokrat pozicije bolj čiste, enoznačne. Ni se treba spraševati, kam denimo spada nacionalna stranka in ali je Desus neideološka stranka, ki jo zanima samo socialni položaj upokojencev.   

Ali se bo leva sredina konsolidirala – za to bo najbolj odgovoren Robert Golob, morda še težja naloga je pred desno sredino.

Pričakujemo – bilo bi precej čudežno, če bi NSI vendarle pristala v vladi ali blizu nje (ob njej s kakšnim partnerstvom) – trdno opozicijo. V nasprotju z vladno stranjo v poslanskih klopeh SDS in NSI sede izkušeni parlamentarci, novincev je le za seme, znali bodo uporabiti raznovrstni arzenal, ki so ga preizkusile tudi stranke KUL – od interpelacije, preiskovalnih komisij, izrednih sej, zahtev za sklic referendumov.



Prav bi bilo, da se pred samovoljo zatečejo tudi k ustavnemu sodišču – četudi jim ni povšeči. Izziv za novo opozicijo bi bil že zakon o odpravi škodljivih posledic, ki jih je »zagrešila«, seveda pa bi morali v SDS in NSI presoditi, ali sploh lahko dobe ta referendum. No, zagotovo bomo dobili ostro in trdno opozicijo, primerno bolj samozavestnemu vladarju leve sredine.

Pa je Slovenija obsojena na takšno razmerje med levico in desnico? Ali so za to »odgovorni« mediji oziroma bolj nedorečeno globoka oziroma v zadnjem času bolj priljubljena vzporedna država? Ali se bo leva sredina konsolidirala – za to bo najbolj odgovoren Robert Golob, morda še težja naloga je pred desno sredino. Da bi lahko vnovič prevzela vlado, bi potrebovala več poudarka na sredini in prevetritev z manj »janšizma«. Ni v redu, da so se številni, ki so Janezu Janši previdno svetovali umik, vrnili k njemu.