zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Če je kdo rabelj, je rabelj Janša«

Deli na:

Z novelo zakona o varstvu arhivskega gradiva se ščitijo uredbe Janševe vlade, je poslanec Zares Vito Rožej odgovoril kritikom iz opozicijskih vrst, ki vlado obtožujejo, da skuša preprečiti dostop do arhivov Udbe in s tem ščiti politike in funkcionarje, ki so delovali že pred letom 1990.

Z novelo zakona o varstvu arhivskega gradiva se ščitijo uredbe Janševe vlade, je poslanec Zares Vito Rožej odgovoril kritikom iz opozicijskih vrst, ki vlado obtožujejo, da skuša preprečiti dostop do arhivov Udbe in s tem ščiti politike in funkcionarje, ki so delovali že pred letom 1990.

Koalicijski poslanci so v nadaljevanju današnje obravnave predloga novele zakona o varstvu arhivskega gradiva poudarjali, da se z novelo samo uzakonja to, kar je prejšnja vlada uredila z uredbo. Opozicija pa ocenjuje, da gre pri omejevanju dostopa do arhivskega gradiva za ščitenje tistih, ki so naročili bombni napad v Velikovcu leta 1979.

Poslanec SDS Zvonko Černač se sprašuje, kaj je v arhivih tako pomembnega, da je treba določbo, ki govori o arhivski komisiji zgodovinarjev, potrebno nadomestiti z neko politično komisijo, ki je ne poznajo nikjer po svetu. Kaj je v arhivih, da so kar na enkrat na stranskem tiru vsa pomembna vprašanja, ki se tičejo razvoja naše države in njene prihodnosti. Nobeno od teh vprašanj ni prišlo v DZ v zadnjem obdobju po tako "ultra hitrem postopku", je dejal.

Tudi njegov strankarski kolega Vinko Gorenak se sprašuje, koga ščiti vlada. Meni, da ne ščiti atentatorjev v Velikovcu, "saj so ti javno znani in so svoje odslužili", niti ne njihovih sodelavcev. Pač pa skuša ščititi vodje in naročnike tega atentata in "odlikovance predsednika republike".

Franco Juri (Zares) poudarja, da je vlada Janeza Janše z uredbo leta 2007 storila enako, kar sedanja vlada predlaga z novelo zakona. "Prejšnja vlada je to urejevala na nezakonit način z uredbami, s sporazumi, s podzakonskimi akti, s priporočili znotraj sistema," je dejal.

Po njegovem mnenju želi opozicija ustvariti razmere državnega udara. "Izgubili ste minimalen odnos do te države, do varnosti te države, in kar je še huje, do človekovih pravic," meni.

Tudi poslanec SD Luka Juri poudarja, da je tudi prejšnja vlada z uredbo modificirala določbe zakona. Sedanja vlada pa to počne s spremembo zakona, kar je po njegovem mnenju bolj iskreno in bolj pošteno. Po njegovi oceni je nerelevantno, kako se bo sprememba zakona oblikovala, bolj je namreč pomembno, kako se bo zakonodaja spoštovala v praksi.


Sicer pa ocenjuje, da pri vprašanju arhivov ni bistveno, ali je vsebina dokumentov napad v Velikovcu, pač pa je pomembno vprašanje legitimizacije oblasti. Tako ne gre za problem, da bi se izvedelo kaj novega, saj vsebina dokumentov verjetno ne bi podala nič presenetljivega. Razlika bi bila po njegovem mnenju v tem, da se po javnem razkritju že znanih dejstev ne bi mogli več pretvarjati, da česa ne vemo, pravi Juri. Po njegovem mnenju v tem trenutku doživljamo slovensko Wikileaks.

Po mnenju poslanca SDS Jožeta Tanka pomeni omejevanje dostopa do dokumentov nekdanje SDV rehabilitacijo politikov in funkcionarjev pred letom 1990. Dodaja, da je edini način, kako potvarjati dejstva iz zgodovine, uničenje arhivov ali pa zaprtje dostopa do arhivov. "To je imuniteta, ki si je funkcionarji izpred leta 1990 ne zaslužijo," ocenjuje.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav poudarja, da so bila sporna gradiva nekdanje SDV v preteklosti že uničena. Sprašuje se, ali se je komu nerodno opravičiti za storjene napake. "Če smo naredili kaj napak, se bomo za to opravičili, kot so to storile mnoge države," pravi Žerjav. To je po njegovem mnenju civilizacijsko, demokratično, v evropskem duhu in etično.

Po mnenju Vita Rožeja (Zares) je težko govoriti, da se je parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb preprečeval dostop za vpogled v gradiva nekdanje SDV. Zato predsedniku komisije Zvonku Černaču svetuje, naj "ne vrta in ne šari" tam, kjer komisija nima nobene zakonske osnove.

"Če koga ščitimo, ščitimo uredbo Janše. Če je kdo rabelj, je rabelj on," pravi Rožej in dodaja, da smo žrtve vsi mi. Kot poudarja, želi vlada področje dostopnosti do arhivov nekdanjih varnostno-obveščevalnih služb urediti z zakonom, kot je to urejeno po vseh demokratičnih državah.

Poleg SDS so tudi v poslanskih skupinah SLS, SNS in v poslanski skupini nepovezanih poslancev napovedali, da novele ne bodo podprli. Ker pa jo podpira celotna koalicija, se ji obeta razmeroma stabilna podpora. Poslanci so razpravo že končali, glasovanje pa bo potekalo predvidoma v večernih urah.