Revija Reporter
Slovenija

Burleska na celjski policiji: to so šefi v Ljubljani ugotovili v zadevi policist – ljubček

Nenad Glücks
6 41.857

7. nov. 2023 6:00 Osveženo: 6:39 / 07. 11. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična

Marko Vavpotič

Pred nekaj tedni smo pisali, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar odredil izredni nadzor nad delom policistov s Policijske postaje Celje.

Povod je bilo pisanje Reporterja o nenavadnem zapletu. Šlo je za sum, da je policist U. M. pri svojem delu zlorabil položaj. Generalni policijski upravi ga je prijavil M. Š., ki mu je eden od policistov z omenjene postaje (sodelavec omenjenega policista) septembra lani izdal odredbo o prepovedi približevanja ženi in mladoletni hčerki.

Možak je moral nemudoma zapustiti hišo, v kateri so živeli, bil mu je onemogočen stik z osemletno hčerko. Ko je nekdanji partnerki poslal nekaj SMS-sporočil (brez groženj), mu je policist U. M. izdal plačilni nalog zaradi kršenja odredbe o prepovedi približevanja (to je potrdilo tudi sodišče).

Toda mož je pozneje od sosedov in prijateljev izvedel, da se je že naslednji dan po njegovi izselitvi v hišo naselil prav ta policist, ki mu je naložil kazen zaradi poslanih telefonskih sporočil. Policist je bil v intimni zvezi z njegovo ženo, česar ni vedel. Zaradi nasprotja interesov je policista prijavil za sum zlorabe položaja.

Na Policiji so ugotovili, da policist ni storil nobene kršitve (intimno naj bi se zbližal z omenjeno gospo šele po profesionalno opravljenem delu), nakar je sledila odredba ministra za nadzor nad delom policije v tej zadevi.

Postopek nadzora je zdaj končan. Kot pravijo na Notranjem ministrstvu, uslužbenci Direktorata za policijo in druge varnostne naloge v izrednem nadzoru niso ugotovili pristranskosti policistov Policijske postaje Celje pri obravnavi kaznivega dejanja nasilja v družini po 191. členu Kazenskega zakonika, odreditvi ukrepa prepovedi približevanja po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije in pri obravnavi kršitev odrejenega ukrepa.

»Ugotovljene pa so bile posamezne strokovne napake pri evidentiranju ukrepa prepovedi približevanja, izdelavi individualne ocene ogroženosti, obveščanju drugih pristojnih institucij ter izdelavi kazenske ovadbe in drugih aktov ipd. Ugotovljene pomanjkljivosti in nepravilnosti policija že odpravlja.«