zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bučar: V osamosvojitev smo bili potisnjeni

Deli na:

V osamosvojitev smo bili bolj potisnjeni in samostojnosti nismo sprejeli kot del svojega vrednostnega sistema, je ob predstavitvi svoje knjige Čas velikih sprememb dejal France Bučar.

V osamosvojitev smo bili bolj potisnjeni in samostojnosti nismo sprejeli kot del svojega vrednostnega sistema, je ob predstavitvi svoje knjige Čas velikih sprememb dejal France Bučar.

Kot pravi, imajo politične stranke pri nas preveliko moč, EU pa je zaradi svoje različnosti danes pred podobnim problemom, kot je bila nekoč Jugoslavija.

Starosta slovenske politike Bučar, ki v svoji knjigi opisuje spremembe zadnjega pol stoletja pri nas, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da Komunistično partijo danes prikazujejo "kot absolutno zlo, kot zločin nad narodom". A komunizem je bil popolnoma legitimen, a napačen odgovor na tedanjo stisko, je poudaril.

Po njegovih besedah je komunizem s svojimi napačnimi odgovori sprožil tudi mnoga vprašanja, pred katerimi stojimo še danes. Kot pojasnjuje, ekonomski sistem nima odgovorov na nekatera temeljna vprašanja.

V osamosvojitev smo bili po njegovih trditvah bolj potisnjeni, kot pa smo do tega prišli sami s svojo odločitvijo. "Šele ko ni bilo več nobenega možnega izhoda, smo rekli: Gremo v samostojno državo," je dejal Bučar. A tega po njegovih besedah nismo prebavili, kar se nam še danes pozna tudi v odnosu do svoje lastne države, njenih predstavnikov in mednarodnega okolja.

Svoj odhod iz Jugoslavije smo utemeljevali z veliko zgodovinsko, ekonomsko, kulturno in versko različnostjo nekdanje države, pravi Bučar. Ob tem poudarja, da je pred podobnim problemom danes tudi EU, ki bi se morala raziti, če sprejme takšno argumentacijo.

"EU živi še z večjo razliko, kot je bila v naši nekdanji Jugoslaviji," je prepričan. Zato je po njegovem mnenju vprašanje, kako smo sposobni to različnost integrirati v povezano celoto. "To je zdaj glavni izziv za EU, ki je za nas bistvenega življenjskega pomena," poudarja.