pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brisanje sledi za Baričevičem

Deli na:

Ob obletnici smrti Saša Baričeviča prihajajo na dan nove podrobnosti početju policije in vplivnih prijateljev pokojnega zdravnika. Kaj se je zgodilo z Baričevičevim telefonom in kaj s sledmi v njegovem stanovanju?

Ob obletnici smrti Saša Baričeviča prihajajo na dan nove podrobnosti početju policije in vplivnih prijateljev pokojnega zdravnika. Kaj se je zgodilo z Baričevičevim telefonom in kaj s sledmi v njegovem stanovanju?

Ob obletnici smrti Saša Baričeviča, ki so ga 2. februarja 2010 v njegovi garaži na Oražnovi ulici 11 v Ljubljani napadli njegovi lastni psi, prihajajo na dan nove podrobnosti. Tako naj bi policija Dei Baričevič, sestri pokojnega Baričeviča, ki je prišla na kraj smrti svojega brata z družinsko prijateljico Sonjo Bukovec, tedanjo sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, nemudoma izročila bratov prenosni telefon, zato ne bo mogoče izvedeti, kdo so bili njegovi zadnji sogovorniki. Prav tako so bile zabrisane pomembne sledi v njegovem stanovanju, kjer so se kmalu potem, ko so odjeknili policijski streli, na oknih hiše spustile rolete.

Kot so nam sporočili s Policijske uprave v Ljubljani, v zvezi s primerom Baričevič še vedno poteka predkazenski postopek, ki ga vodi Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in ki razpolaga z dokazi, vključno s sledmi, ki so bile zavarovane na kraju dogodka. Zaradi določil 6. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja policija tako ne daje podatkov, predmetov, dokumentacije o primerih, v zvezi s katerimi teče predkazenski postopek.

Povsem enak je bil tudi odgovor skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, na katero smo naslovili prošnjo za vpogled v spis Baričevič: »Zadeva je v predkazenskem postopku, kar pomeni, da državnotožilska odločitev še ni sprejeta. Glede na navedeno vpogled v spis seveda ni mogoč. Drugih izjav in podatkov glede na navedeno ne dajemo.«

Vse v rokah policije

Na policiji tudi po letu dni še naprej vztrajno zatrjujejo, da preiskovalni sodniki, kot tudi državni tožilec, ki ju takrat ni bilo na kraju dogodka, večinoma ne hodita na takšne oglede, obenem so nam pojasnili, da najdba predmetov na kraju dejanja ni dovolj za sklepanje o kaznivem dejanju: »Na podlagi ogleda kraja dogodka, opravljene obdukcije na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, opravljeni sekciji psov in po dodatnih preiskavah na Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI), opravljenih DNK-preiskav človeških in živalskih bioloških sledi ter toksikoloških preiskav na Inštitutu za sodno medicino in Nacionalnem veterinarskem inštitutu, so obstajali razlogi za sum, da bi lahko psi dobili poškodbe zaradi izvršitve kaznivega dejanja. Kot smo že pojasnili na tiskovni konferenci 12. 3. 2010, NVI kot pristojna ustanova ni mogel povezati poškodb na psih z morebitno uporabo predmetov, najdenih na kraju dogodka, prav tako tega dejstva niso mogli izključiti. O vseh teh dejstvih je bilo seznanjeno tožilstvo.«

V nasprotju z navedbami policije in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, zoper katero je opozicija aprila lani sprožila interpelacijo, v kateri so ji očitali poskus političnega vpliva na delo policije pri raziskovanju primera Baričevič, so na okrožnem sodišču že kmalu po izbruhu afere bulmastifi povedali, da bi v primeru, če bi policija potrdila sum kaznivega dejanja mučenja živali, preiskovalni sodnik nemudoma odšel na kraj dogodka. Po doslej zbranih podatkih je Operativno-komunikacijski center v Ljubljani (OKC) obvestil preiskovalnega sodnika o nesreči šele ob 17.51, torej s skoraj enoinpolurno zamudo, saj so bili policisti o napadu obveščeni že ob 16.30, niso pa ga seznanili s sumom kaznivega dejanja.

Preiskovalni sodnik je nato govoril z dežurno državno tožilko ter ji v pogovoru opisal dogodek, kot so mu ga predstavili policisti, zato je tudi državna tožilka povsem upravičeno menila, da razlogi za sum izvršitve kaznivega dejanja niso podani. Preiskovalni sodnik je zato ogled prepustil policiji, dežurnemu na OKC pa sporočil, da bo prišel na ogled le, če bi bilo med ogledom ugotovljeno, da gre za sum kaznivega dejanja.

VEČ V TISKANI IZDAJI