sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

sova, pgd idrija Svet24.si

FOTO: Več dni ujeta na podstrešju, na pomoč ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

zlatan-ibrahimović Odkrito.si

Zaradi Sanrema in Ibrahimovića je Balkan na nogah

Lili Žagar Odkrito.si

Nikoli ne uganete, kaj na Švedskem ustvarja Lili ...

Slovenija

Brigadirju Tonetu Krkoviču sodila nečakinja Štefke Kučan!

Deli na:
Brigadirju Tonetu Krkoviču sodila nečakinja Štefke Kučan!

Foto: Primož Lavre

Tone Krkovič je na prvi stopnji v pravdi zoper nekdanjega obveščevalca Antona Peinkiherja zmagal, višje sodišče pa je po pritožbi Peinkiherja sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo v novo sojenje.

Pred letom in pol smo pisali, da je brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper nekdanjega vojaškega obveščevalca Antona Peinkiherja. Krkovič je Peinkiherja odškodninsko tožil zaradi njegovih objav v Delu in Dnevniku, s katerimi je po prepričanju brigadirja posegel v njegovo čast in dobro ime. Okrožno sodišče v Ljubljani je tedaj Peinkiherju naložilo plačilo 7.250 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi, objavo preklica izjav in opravičilo.

Med drugim je šlo za izjave, da naj bi Krkovič v osamosvojitveni vojni zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi ter druge neumnosti s hudimi posledicami. Na primer »nepotrebno« sestrelitev helikopterja nad Ljubljano. Peinkiher je trdil, da sta Krkovič in nekdanji minister za obrambo Janez Janša organizirala grosistično prodajo orožja in streliva Hrvatom. Po mnenju okrožne sodnice Metke Turk pa ni uspel dokazati resničnosti trditev niti utemeljenih razlogov verjeti v zapisano.


A višje sodišče v Ljubljani (sodnice Alenka Kobal Velkavrh, Blanka Javorac Završek in Barbara Krpač Ulaga) je prejšnji mesec sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje isti sodnici Turkovi. Kot razlog za razveljavitev piše, da je Peinkiher za dokazovanje svojih trditev predlagal zaslišanje več prič, ki jih sodišče ni zaslišalo, »niti ni natančneje obrazložilo, zakaj ne«. Tako sodnica ni zaslišala Milana Smolnikarja, Braneta Praznika, Mateja Šurca, Matjaža Frangeža, Darinko Suljevič ter Dušana Mikuša. Po ugotovitvah višjih sodnic je okrožna sodnica s tem kršila pravico Peinkiherja do dokaza, kar je bistvena kršitev določba postopka.

Toda, kot smo izvedeli, je sodnica Barbara Krpač Ulaga nečakinja Kučanove žene Štefke Kučan. Torej hčerka njenega brata Cirila Krpača. To celotno zadevo seveda postavi v poseben kontekst. Krkovič je dejal za Reporter, da mu je zdaj jasno, zakaj je bil Peinkiher tako prepričan, da bo na višjem sodišču dobil. Ob tem pa brigadir dodaja, da ga je nekdo vprašal, ali je nedavno čestital Milanu Kučanu za osemdeseti rojstni dan. Pravi, da bi mu čestital, vendar žal na razpolago nima helikopterjev. Sicer pa je ob prvi strani sodbe, ko je zagledal imena sodnic, že vedel, kakšna bo odločitev ne da bi prebral vsebino.

Izvedeli smo, da je Peinkiher po prvostopni sodbi (zanj neugodni) na omrežju twitter celo namigoval, da naj bi »kupili sodnico«, na višjih instancah pa da »ne bodo mogli vsega podkupiti«.

Loading...