Revija Reporter
Slovenija

Brez kripto piramidnih hitrih testov bi bila Slovenija že v oranžni coni

Igor Kršinar
7 1.997

4. feb. 2021 12:14 Osveženo: 12:36 / 04. 2. 2021

Deli na:

Luka Lah (v sredi) in Alan Amadej Eferl (desno).

YouTube

Danes je število hospitaliziranih padlo na 989, torej pod 1000, toda število povprečno dnevno okuženih je še vedno 1179, tudi zaradi spornih hitrih testov (258 okuženih), ki so v primeru učiteljev pokazali okoli 10-odstotno zanesljivost.

Če jih ne bi upoštevali, bi tudi v tem primeru padli pod 1000 in bi izpolnjevali pogoje za oranžno cono, v osnovne šole bi se lahko vrnili vsi otroci, prepoved prehajanja občinskih meja bi lahko odpravili.

Kot je znano, je hitre teste nabavilo podjetje Majbert Pharm v lasti treh tako-imenovanih kripto-piramidašev Alana Amadeja Eferla, Klemna Nicolettija in Luke Laha, slednji je bil nekdanji član pomladka SDS.

Na nezanesljivost hitrih testov pa je danes opozoril tudi prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel: »Predlagamo, naj se začne potrjevanje s PCR testi tistim osebam, ki so brez simptomov s pozitivnim rezultatom na hitrem testu.«

Zaradi hitrih testov je skoraj več škode kot koristi, saj ljudje, ki sploh niso okuženi morajo ostati doma v izolaciji in ne smejo v službo, v primeru osnovnih šol pa poleg učiteljev ostajajo doma celi razredi učencev, ki so se po treh mesecih komaj vrnili v šolske klopi.