908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Brez dokončnega zmagovalca

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je po preštetju večine glasov povedal, da bo izid med SDS in SD zelo tesen. Po njegovem je glede na sedanji izid in potem, ko bodo prešteti še glasovi iz tujine in glasovi po pošti, zelo verjetno, da bosta stranki po številu mandatov v DZ izenačeni. Glede na to po njegovem o relativnem zmagovalcu še ni mogoče govoriti.

Predsednik SDS Janez Janša je po preštetju večine glasov povedal, da bo izid med SDS in SD zelo tesen. Po njegovem je glede na sedanji izid in potem, ko bodo prešteti še glasovi iz tujine in glasovi po pošti, zelo verjetno, da bosta stranki po številu mandatov v DZ izenačeni. Glede na to po njegovem o relativnem zmagovalcu še ni mogoče govoriti.

Zaradi omenjenega je po Janševih besedah treba najprej počakati, da se preštejejo vsi glasovi, šele potem pa bomo lahko "govorili o relativnem zmagovalcu volitev". Kot je dejal, "tranzicijski trojček" SD, LDS in Zares prav tako nima niti t.i. absolutne večine, kar pomni, da niso osvojili večine poslanskih sedežev, zato je po njegovem "s tega vidika vse odprto".

Kljub temu pa je po njegovem trojček "po teh rezultatih kolikor so lahko dokončni, dobil več glasov od koalicije, ki je do sedaj imela večino v DZ, in torej lahko govorimo o verjetnosti, da bo trojček sestavil prihodnjo vlado oziroma ima za to več možnosti ne glede na to, kdo bo relativni zmagovalec po preštetju vseh glasov".

Slednje po oceni predsednika SDS Slovenijo zelo verjetno vrača "v čas ideoloških delitev", pri čemer upa, da se to ne bo zgodilo: "Po teh volitvah smo si želeli oblikovati široko razvojno koalicijo. Za to bi potrebovali zmago z občutno razliko. Te zmage nimamo, zato danes na tej podlagi ne moremo graditi nobenih zavez za prihodnji mandat."

Janša se je ob tem še enkrat zahvalil volivkam in volivcem, ki so jih podprli na volitvah. Po njegovem je zelo pomembno, da je bila volilna udeležba dobra, ker to daje legitimnost volitvam. Ob tem je poudaril, da je bila udeležba še posebej velika v Ljubljani. "SDS je zmagala v petih volilnih enotah od osmih, kar pomeni, da je, če bo tako ostalo, Ljubljana premagala večino ostale Slovenije," je dejal.

Hkrati se je Janša zahvalil tudi vsem sodelavcem in ministrski ekipi. Po njegovem gre za ekipo, ki je v zadnjih štirih letih "na ramenih nosila breme razvoja Slovenije. Gre za ekipo, ki je morala včasih preskakovati tudi zelo velika polena, ki jih je dobila pod noge - od Strojanovih do obtožb o dogovarjanju v Piranskem zalivu, diplomatske depeše in nazadnje celo obtožb o korupciji, ob tem pa se je morala pripravljati tudi na vodenje EU, ki jo je v prvi polovici tudi zelo uspešno vodila," je dejal Janša in dodal, da bodo zelo veseli "če bo prihodnja vlada, kakršna koli že bo, brez izgovarjanja na konjukturo ali nekonjukturo ponovila makroekonomske kazalce, ki jih zapušča vlada ob koncu mandata".

V pogovoru za RTV Slovenija pa je Janša dejal: "Ne glede na to, kakšen bo končni rezultat, je jasno, da mi tega cilja, da bi zmagali z veliko razliko, ne bomo dosegli. Mi smo to razliko potrebovali, zato da bi sestavili razvojno koalicijo, ki bi šla preko ideoloških delitev."

Čeprav "levi trojček oz. stranke tranzicijske levice niso dosegle absolutne večine, kar so napovedovale", imajo po Janševih besedah glede na rezultat in glede na to, da Nova Slovenija ni prišla v državni zbor, za oblikovanje vlade večjo možnost.

Velika koalicija po njegovem mnenju glede na rezultat "ne pride v poštev, ampak kljub temu je neko preseganje teh delitev nekaj, kar bi Sloveniji koristilo".

Kot je izpostavil, so se "v tem mandatu izognili tem razpravam o preteklosti. Bojim se, da bomo, če bo ta ločnica šla po ideološki črti, v prihodnjih štirih letih spet nazaj v časih, ki so poleg vsega Slovenijo tudi oropali nekaj odstotkov hitrejše gospodarske rasti".

"Afera Patria, ki so jo lansirali, je Slovenijo oropala razprave o ključnih temah prihodnosti in v takšni situaciji je bilo lahko prodajati meglo. Niti se ni opazilo, da je konkurenčni stranki iz ekipe, ki je bila predstavljena za prihodnjo vlado, pobegnil bodoči zunanji minister, kar bi bil velik škandal v neki normalni demokraciji, ki bi se ukvarjala z razvojnimi vprašanji," je opozoril Janša.

"Zanimivo, da je finska televizija, ki je objavila to gnusno obtožbo v tej oddaji, kjer so sodelovali v glavnem Slovenci, prišla mene vprašati za moje mnenje šele včeraj, se pravi na dan volilnega molka," je še dodal za RTV Slovenija.