Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez demonstracij - plače v javnem sektorju vsaj še letos varne

Deli na:

Izhodišča rebalansa državnega proračuna po besedah premierja Boruta Pahorja zaenkrat ne posegajo v plače in pravice zaposlenih v javnem sektorju. Slednje sicer to in prihodnje leto čakajo pogajanja z vlado in temeljita reforma javnega sektorja, je napovedal predsednik vlade.

Izhodišča rebalansa državnega proračuna po besedah premierja Boruta Pahorja zaenkrat ne posegajo v plače in pravice zaposlenih v javnem sektorju. Slednje sicer to in prihodnje leto čakajo pogajanja z vlado in temeljita reforma javnega sektorja, je napovedal predsednik vlade.

Poleg napovedane reforme javnega sektorja po Pahorjevih besedah pripravljajo reformo na posameznih področjih javnega sektorja. Pri tem je omenil zakon o zdravstveni dejavnosti in o zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s čimer bodo reformirali zdravstveni del javnega sektorja. Vlada pripravlja tudi zakonske spremembe na drugih področjih in spremembo krovnega zakona o javnih zavodih.

Po premierovih besedah si želijo tistih sprememb, ki implementirajo načela OECD tudi v javnem sektorju. "Javni sektor mora biti potrebno velik, učinkovit, uspešen, tudi primerno nagrajen in seveda učinkovito upravljan," je pojasnil Pahor. Napovedal je, da bo vse to predmet dialoga s sindikati. Sindikatom ministrstev, ki opravljajo posebne naloge, pa so že obljubili, da se bodo z njimi posvetovali, iskali morebitne kompromise.

Pahor sindikatom in posameznikom priznava pravico, da gredo na ceste in s tem izrazijo svoj protest, ne vidi pa utemeljenih razlogov, da se z demonstracijami opozori na probleme. Ni nobenega razloga, da gredo na ceste, če potekajo pogajanja, je dejal premier in kot drugi razlog za neutemeljenost demonstracij navedel okoliščine, "ki smo jim priča".

Ugleden primanjkljaj?

Vlada je danes sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna. Ob tem je sklenila ohraniti proračunski primanjkljaj nekaj pod petimi odstotki BDP, saj bi njegovo znižanje po besedah premiera Boruta Pahorja pomenilo drastičen rez v izdatke.

Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade spomnil, da je vlada nameravala letos zmanjšati proračunski primanjkljaj za pol odstotne točke. "To bi ta hip pomenilo drastičen rez v proračunske izdatke," je dejal in povedal, da je na seji prevladalo prepričanje, da je zaenkrat boljše biti glede posega v proračunske izdatke zmernejši.

A vlada ima po Pahorjevih besedah jasno politiko. "To pomeni, da si lahko še letos privoščimo, da posežemo v proračun, kot bomo, vendar pa brez strukturnih reform proračuna za leti 2011 in 2012 preprosto ne more biti," je dejal.

Petodstotni proračunski primanjkljaj je sicer po Pahorjevih besedah ugledna številka. To pomeni, da EU ne bo ukrepala zoper našo državo, je dejal in poudaril, da Slovenija zaenkrat rešuje svoje probleme sama.

Delno je rebalans potreben tudi zaradi odločitve, da pomagamo Grčiji, a to na proračunski primanjkljaj ne bo vplivalo, je še povedal Pahor.