pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova: Vseh problemov v zdravstvu ni mogoče odpraviti v enem letu

Deli na:
Bratuškova: Vseh problemov v zdravstvu ni mogoče odpraviti v enem letu

Foto: Bobo

Problemov v zdravstvu, ki so se nalagali 20 let, ni mogoče odpraviti v enem letu, je danes v DZ dejala premierka Alenka Bratušek. Žal ji je sicer, da ministri za zdravje, ki odhajajo s položaja, ne spregovorijo podrobneje o pritiskih nanje. Poudarja pa, da mora biti za pristojne organe pregon korupcije in kriminala v zdravstvu velika prioriteta.

Bratuškova je na današnji redni seji DZ, ki se je sicer začela z več kot enournimi proceduralnimi zapleti, med drugim odgovarjala na poslanski vprašanji s področja zdravstva.

Vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo so zanimale prioritete vlade na tem področju in komentar Bratuškove na stalne menjave ministrov za zdravje. Vprašal je, kako je mogoče v zdravstvu uvesti potrebne spremembe, če imamo na drugi strani močne lobije, ki tem spremembam nasprotujejo. Izrazil pa je tudi protest nad torkovo izjavo Bratuškove, da je bilo imenovanje nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja napaka.

Bratuškova je odgovorila, da ji je žal, da ministri, ki odhajajo, ne želijo govoriti o pritiskih, ki so jih deležni. Pojasnila je, da se je v torek sešla s predstavniki policije in Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so ji zagotovili, da bodo stvari še pospešili. Kot je poudarila, mora biti zanje pregon tega dela korupcije in gospodarskega kriminala "velika prioriteta".

Glede nekdanjega ministra Gantarja pa je Bratuškova vztrajala pri svoji izjavi. Do njegovega dela je bila kritična že kot opozicijska poslanka. "V enem letu, v mandatu prejšnje vlade, ni naredil praktično nič," je danes dejala premierka. Le nekaj javnih zavodov je bilo združenih v dve enoti.

Podobno tudi v letu 2013 Gantar ni prišel do premierke "niti z enim resnim konkretnim predlogom", je dejala premierka. Edina stvar, ki so jo uspeli tudi na njeno pobudo uresničiti, je bil po besedah Bratuškove t. i. intervencijski zakon.



Jurša je ugovarjal, da Gantar pri svojih prizadevanjih ni imel podpore predsednice vlade. Kritični toni do Gantarjevega dela so zato po njegovih besedah le posledica razočaranja Bratuškove. Gantar si je namreč dve leti prizadeval za zdravstveno reformo, pa ni imel podpore, na drugi strani pa Trop Skaza, ki so jo predlagali v PS, ni na tem mestu zdržala niti en mesec, je še povedal Jurša.

O načrtih premierke glede stabilizacije razmer v zdravstvu je premierko povprašal tudi predsednik in poslanec SLS Franc Bogovič. Bratuškova je v odgovoru poudarila, da se težav v zdravstvu zavedajo, opozorila pa, da so se nalagali skozi 20 let, zato jih vlada težko odpravi v enem samem letu. Priznala je tudi, da do konca mandata celovite zdravstvene reforme ne bo mogoče pripraviti.

Je pa Bratuškova spomnila, da je pred tedni imenovala strateški svet za vprašanja v zdravstvu, ki se je na temo aktualne problematike že sestal, njegovi člani pa so se strinjali, da so razmere akutne in da je treba začeti s koraki v pravo smer.

Predsednica vlade je sicer med prioritetami na področju zdravstva izpostavila stabilizacijo financiranja zdravstvenega sistema, ki jo je mogoče doseči tako z odpravljanjem korupcijskih tveganj kot tudi z nekaterimi drugimi ukrepi.

Med takšnimi kratkoročnimi ukrepi pa je naštela izvedbo projekta skupnih javnih naročil v zdravstvu, okrepitev primarne ravni zdravstvene dejavnosti, spremembo na področju financiranja zdravstvenega sistema in bolj pregledno poslovanje bolnišnic. Na področju investicij pa bo treba z razpoložljivim denarjem in tudi z evropskimi sredstvi zagotoviti izgradnjo urgentnih centrov, je dodala Bratuškova.