nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova prisiljena priznati: Kar počne GGM ni primerno, a ustaviti ga ne morem

Deli na:
Bratuškova prisiljena priznati: Kar počne GGM ni primerno, a ustaviti ga ne morem

Foto: Reuters

Vlada je danes z mesta državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek tudi formalno razrešila Gašparja Gašparja Mišiča. Kot je Bratuškova ponovila na novinarski konferenci po seji vlade, je po njenem mnenju "popolnoma neprimerno, da kateri koli funkcionar kandidira za mesto v gospodarski družbi". Če to želi, mora prej odstopiti, meni.

To po njenih besedah ne velja samo za Gašparja Mišiča, ampak za vse funkcionarje te vlade. "To sem jasno povedala tudi Gašparju Mišiču, s katerim sem večkrat - tudi pred tem tednom - opravila razgovore. Njegova odločitev je bila, kakršna je bila. Vsak človek se odloča sam in če ne vidi izziva v politiki, če ga vidi v gospodarstvu, se je za to pot odločil on," je med drugim dejala premierka. Kot je pojasnila, je sicer Gašparju Mišiču predlagala, da se odpove kandidaturi za mesto predsednika uprave Luke Koper.

O njegovi primernosti za ta položaj se premierka ni želela konkretneje opredeljevati, je pa povedala, da je kot državni sekretar v njenem kabinetu tiste naloge, ki si jih je zadal, opravil dobro. Med drugim je omenila reševanje podjetij Cimos, Peko in Svea. "Ena njegovih večjih vrlin je, da zna povezati ljudi in zadevo izpeljati do konca," je dejala. A veliko stvari je ostalo odprtih in bi Gašpar Mišič svoje delo lahko nadaljeval, zato Bratuškovo njegova odločitev "nekoliko čudi".

Kako bodo odločili nadzorniki Luke Koper, pa, kot poudarja, nikakor ni v njeni pristojnosti, ne kot premierke ne kakor koli drugače. "Do danes nisem poklicala niti enega samega nadzornika, kako naj v določeni stvari glasuje in tudi zdaj tega ne bom naredila," je zatrdila in dodala, da so nadzorniki samostojni. Upa pa, "da se zavedajo, da tudi odškodninsko odgovarjajo za svoje odločitve". Tudi ko je bila sama nadzornica, ni dovolila, da bi kdo vplival na njene odločitve in enako pričakuje tudi od drugih nadzornikov, je dejala.

Povedala je še, da si v takem sistemu, kot je zdaj, tudi ne želi vplivati na nadzornike. Bi si pa želela, da se "v družbah, sploh pa tako velikih, vodstvena mesta zasedejo s soglasjem nadzornega sveta in ne s preglasovanjem".



"Dejstvo je, da se slabo kadrovanje ni začelo z vlado Alenke Bratušek, moja želja pa je, da se bo s to vlado končalo. Osebno bom naredila vse, da bo temu res tako. Želela sem, da Sod, ki po zakonu nosi ključno odgovornost za kadrovanje, neodvisno, strokovno in suvereno pelje te postopke. Očitno pa, kot kaže ne samo zadnji dogodek, pri tem nismo bili najbolj uspešni," je povedala. Kot je dodala, so bili tudi tisti, ki danes najbolj kritizirajo njeno delo, tudi iz koalicije, do zdaj pri kadrovanju najbolj uspešni.

"Absolutno se mi zdi narobe, da se politika vpleta v kadrovanje," je povedala. Dejala je, da je v zadnjih dneh veliko razmišljala o tem, kaj lahko naredijo. Zaradi slabe izkušnje zadnjih mesecev s kadrovanjem v okviru Soda pa se Bratuškovi postavlja vprašanje, če je slovenski državni holding (SDH) in zakon o SDH prava rešitev, ker da bo konec koncev tudi tam politika imenovala nadzornike.

Osebno premierka vidi tri možne rešitve, s katerimi bi se rešili političnega kadrovanja ali zelo jasno povedali, kdo kadruje: popolna privatizacija, ki je sama sicer ne zagovarja; da se odločanje o nadzornikih vrne vladi, saj bi bila potem odgovornost res na premierki in ministrih; ali pa da se z razpisom poišče upravljavca za državno premoženje. Sama meni, da bi bila najboljša rešitev zadnja. Napoveduje, da bodo glede možnih rešitev okrog upravljanja premoženja znotraj koalicije kmalu opravili tudi pogovor in se odločili, v katero smer bodo šli.

Gašpar Gašpar Mišič je v sredo po sestanku z Alenko Bratušek sicer zaradi pritiskov, ki naj bi jih na njo izvajali zlasti koalicijski partnerji, sam odstopil s funkcije državnega sekretarja v njenem kabinetu, ob tem pa jasno zatrdil, da je njegov namen priti v Luko Koper. Hkrati je poudaril, da ne gre za politično kadrovanje. V večini strank, tudi koalicijskih, menijo nasprotno.