Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera "glupi davki": Bratuškova za predčasne volitve, Levica za takojšen odstop celotne vlade

Deli na:
Afera "glupi davki": Bratuškova za predčasne volitve, Levica za takojšen odstop celotne vlade

Alenka Bratušek. - Foto: Bobo

Predsednica SAB Alenka Bratušek je po objavi celotnega posnetka pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom ocenila, da "gre za gospodarski kriminal, ki ga izvaja SDS". "Edina prava stvar v tem trenutku so predčasne volitve, na katerih bi ljudje povedali, da jim je takšnega način dela in delovanja dovolj," je dejala. Poslanka Levice Nataša Sukić pa se je danes v odzivu na objavljen zadnji posnetek zavzela za takojšen odstop celotne vlade pod vodstvom premierja Janeza Janše. Tudi v Levici pričakujejo odziv NSi pod vodstvom Mateja Tonina.

Kot je v današnji izjavi za medije dodala Alenka Bratušek, pogovor izhaja iz obdobja prve vlade Janeza Janše. SDS je po njenih besedah takrat skopala milijardno bančno luknjo v slovenskih bankah, nihče od njih pa za to ni prevzel odgovornosti. "Mislim, da je čas, da tudi v SDS začnejo prevzemati politično odgovornost," je pozvala.

Kritična je tudi do Vizjakovih izjav o pritiskih na sodstvo. "Trideset let poslušamo, kako pravosodje obvladuje leva politična opcija, včeraj pa smo lahko slišali, kako si oni predstavljajo delovanje neodvisnega sodstva. Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanje stranke SDS," je še dejala. Po njenih besedah v normalni demokratični državi, kar bi Slovenija morala biti, Vizjak sploh ne bi postal minister in ta vlada ne bi bila več odgovorna za vodenje države.

Vizjakova izjava glede pritiskov na sodnike pa po besedah Nataše Sukić kaže, kako deluje sedanja vlada. "S silo si podreja sodstvo, policijo, medije, zato pravzaprav mora odstopiti ta trenutek celotna vlada, ne samo minister Vizjak," je pozvala poslanka Levice. Dejala je še, da bi moral minister Vizjak nemudoma odstopiti že pred 14 dnevi, ko so bili objavljeni prvi posnetki pogovorov s Petanom.

"Ampak očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se tej vladi očitno zdi plačevanje davkov "glupo". To so navsezadnje dokazali s pravkaršnjim davčnim odpustkom najbogatejšim, kar pomeni 800 milijonov globoko zvrtano luknjo v državni proračunu na letni ravni, potem pa se čudimo da ni denarja za javno šolstvo, javno zdravstvo, za lokalne skupnosti, občine in tako naprej," je še dejala poslanka Levice.

"Festival sprenevedanja se bo očitno nadaljeval," je še dejala poslanka in se vprašala, ali se mu tudi tokrat pridružil predsednik NSi Matej Tonin.

Kot je znano, je televizija POP TV  v sredo objavila posnetek pogovora ministra Vizjaka in Petana iz leta 2007, v katerem Vizjak Petanu med drugim ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Glede slednjega je Vizjak menil, da posla ni smiselno izpeljati, saj bi finančno obremenil družbo, s kupnino in tudi s plačilom davka. Vizjak Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

Vizjak je v današnji izjavi za medije pojasnil ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel le preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež.