nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova in Jakič obračunala z nekdanjim direktorjem Sove

Deli na:
Bratuškova in Jakič obračunala z nekdanjim direktorjem Sove

Foto: Primož Lavre

Dolgoletnega prvega človeka Ovsa in Sove dr. Damirja Črnčeca naj bi na ukaz premierke Alenke Bratušek in ministra Romana Jakiča premestili v odlagališče nezaželenih kadrov.

Ministrstvo za obrambo je nekdanjega prvega slovenskega obveščevalca dr. Damirja Črnčeca iz generalštaba Slovenske vojske premestilo v verifikacijski center v Šentvidu, ki velja za politično odlagališče nezaželenih kadrov. Njegovo premestitev sta po naših podatkih zahtevala predsednica vlade Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič. Ta je že ob izvolitvi vlade dobival navodila, koga vse je treba zamenjati, med drugim tudi načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, ki za zdaj še ostaja na svojem položaju. Navodila mu je po elektronski pošti poslal obramboslovec Klemen Grošelj, nekdanji vodja kabineta gospodarske ministrice Darje Radić in eden od zvestih vojščakov Gregorja Golobiča. V skladu s temi navodili je za generalno sekretarko ministrstva imenoval Mojco Ferjančič Podbrega, ženo Iztoka Podbregarja, nekdanjega načelnika Sove, generalštaba Slovenske vojske, svetovalca predsednika Janeza Drnovška, nazadnje pa trimesečnega predsednika LDS.

Poudariti je treba, da je Črnčec večino poklicne kariere opravljal na varnostnem in obveščevalnem področju ministrstva za obrambo. Med drugim je vodil tudi kontingent Slovenske vojske v mirovni misiji Združenih narodov na Cipru, nato pa analitski in varnostni oddelek Obveščevalne-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS). Leta 2005 ga je Janševa vlada na predlog takratnega obrambnega ministra Karla Erjavca imenovala za generalnega direktorja Ovsa, na ta položaj pa ga je vnovič imenovala tudi Pahorjeva vlada leta 2010 na predlog takratne obrambne ministrice Ljubice Jelušič. Leta 2012 je bil imenovan za direktorja Sove, po izglasovani nezaupnici Janševi vladi pa je odstopil in se umaknil za svetovalca načelnika generalštaba SV Dobrana Božiča. Črnčec je tudi docent za obrambni in varnostni sistem na Fakulteti za in državne in evropske študije, predava na šoli za častnike in na generalštabnem šolanju. Leta 2008 je doktoriral na ljubljanski fakulteti za družbene vede z disertacijo o obveščevalni dejavnosti v javnem in zasebnem sektorju; sodeloval je tudi na številnih strokovnih usposabljanjih doma in v tujini, med drugim tudi na univerzi v Harvardu in v Evropskem centru za varnostne študije Georgea C. Marshalla.



Na naše vprašanje, zakaj ga šikanirajo in kakšni so razlogi za njegovo premestitev, so nam na ministrstvu za obrambo odgovorili: »Dr. Damir Črnčec je bil zaradi kompetenc in specialističnega znanja razporejen na dolžnost svetovalca načelnika generalštaba Slovenske vojske. Do 1. septembra 2013 je bilo njegovo mesto izvajanja formacijske dolžnosti na sedežu generalštaba Slovenske vojske na Vojkovi cesti 55 v Ljubljani. V skladu z akcijskim načrtom preoblikovanja Slovenske vojske pripadniki generalštaba izvajajo naloge na različnih lokacijah: na  Vojkovi cesti 55 v Ljubljani, v vojašnica Ivana Cankarja, Raskovec  50, na Vrhniki, v vojaškem objektu Kadetnice, Engelsova 15, v Mariboru in vojašnici Slovenske teritorialne obrambe v Šentvidu v Ljubljani. V skladu s programom preoblikovanja Slovenske vojske dr. Damir Črnčec še naprej opravlja isto formacijsko dolžnost brez sprememb na lokaciji v Šentvidu.«

Na vprašanje, ali sta njegovo premestitev zahtevala Bratuškova in Jakič, niso odgovorili. Prav tako tudi ne, ali je bila njegova premestitev kakorkoli povezana z njegovim pričanjem na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik, kjer je pričal proti narkobaronom. Povsem drugače kot Iztok Podbregar, mož generalne sekretarke obrambnega ministrstva Mojce Ferjančič Podbregar.