ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Božje omrežje

Deli na:

Opus Dei je institucija znotraj Katoliške cerkve, ki vzbuja občutek skrivnostnosti. Njeni člani naj bi sestavljali omrežje v gospodarstvu, znanosti, politiki. V Sloveniji je bila ustanovljena pred sedmimi leti, predstavljamo pa nekaj Slovencev, ki so postali njen del in njihove razloge za to.

Opus Dei je institucija znotraj Katoliške cerkve, ki vzbuja občutek skrivnostnosti. Njeni člani naj bi sestavljali omrežje v gospodarstvu, znanosti, politiki. V Sloveniji je bila ustanovljena pred sedmimi leti, predstavljamo pa nekaj Slovencev, ki so postali njen del in njihove razloge za to.

Prelaturo Opus Dei (latinsko Božje delo) je ustanovil španski duhovnik Jožefmarija Escrivá leta 1928. Njen cilj je »prispevati k cerkvenemu poslanstvu oznanjanja katoliške vere s širjenjem splošnega klica k svetosti«. Med katoličani spodbuja življenjski slog, ki je v skladu z vero v vsakdanjih okoliščinah, poudarek je na posvečevanju dela. Ta cilj skušajo člani doseči z duhovnim izobraževanjem in pastoralo, v nekaterih državah, kjer imajo množico članov (Španija, ZDA, Mehika, Portugalska) ima pod svojim okriljem bolnišnice, šole, univerze.

Trenutno šteje okoli 87 tisoč članov v 90 državah, sedež Opus Dei je v Rimu; papež Janez Pavel II. je 1982. imenoval za osebno prelaturo, njen sedanji vodja je škof Javier Echevarria. Osebna prelatura sicer ne pomeni, da je osebno papeževa, temveč določena na podlagi oseb, druge cerkvene strukture pa so določene na podlagi geografskih območij (župnije, teritorialne prelature …).

Življenje v celibatu
V Sloveniji so izpostavo Opus Dei ustanovili pred sedmimi leti, vodi jo vikar Feliu Torra, doma iz kraja Sabadell v bižini Barcelone. Po besedah Andreja Kremžarja, predstavnika za odnose z javnostjo, imajo od 40 do 50 članov in sodelavcev, moških in žensk. Manjši del jih je numerarijev, ki živijo tako kot Kremžar v centrih organizacije v celibatu.

V Ljubljani je center za moške v Rožni dolini, za ženske na Jamovi cesti. Kremžar je po rodu iz Argentine, njegov oče Marko Kremžar je znani gospodarstvenik in publicist. V Buenos Airesu je doštudiral agronomijo, z Opus Dei se je prvič seznanil med študijem, ko se je udeležil več izobraževalnih srečanj in spoznaval duhovnost. Član institucije je postal z 22 leti, po končani fakulteti je delal kot agronom na živinorejskih in poljedelskih farmah v bližini Buenos Airesa, živel pa je v centru Opus Dei v tej metropoli.

V Slovenijo se je preselil leta 2003, ko je bila organizacija pri nas tudi ustanovljena. Na vprašanje, zakaj se je odločil za celibat, je odgovoril, da je osnova ljubezen do boga, ne gre za odrekanje, temveč odločitev vso ljubezen posvetiti bogu.

Numerariji niso posvečeni, načeloma ohranijo tak status vse življenje, vendar ne gre za obvezo, vsak ima vedno prosta vrata za odhod in zaradi tega ni izločen iz Cerkve ali kaj podobnega. Zaposlen je v srednje velikem podjetju v okolici Ljubljane, dela na komercialnem področju, ker njegovo znanje iz agronomije ni združljivo s slovenskimi razmerami. Poleg tega, da je predstavnik za javnost, sodeluje pri organizaciji duhovnih izobraževanj, duhovnih vaj in krožkov krščanskega nauka, najpogosteje na sedežu organizacije. Tako kot drugi numerariji ves prosti čas in denar podarja Opus Dei.

VEČ V TISKANI IZDAJI