Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Božični večer

Deli na:

S svetim večerom, kakor kristjani imenujejo današnji večer, bodo danes pričakali praznik Jezusovega rojstva, božič. V katoliških cerkvah se bodo nocoj odvijale polnočnice, v evangeličanskih cerkvah pa zvečer pripravljajo bogoslužja svetega večera. V cerkvah bodo nocoj postavili tudi jaslice, ki simbolično spominjajo na dogodek Jezusovega rojstva.

Božič, ki ga obeležujemo 25. decembra, je krščanski praznik Jezusovega rojstva, korenine pa ima tudi v predkrščanskih časih. Poleg jaslic, ki jih postavljajo v cerkvah in po domovih, je med najbolj poznanimi simboli tega praznika tudi božično drevesce, ki simbolizira zmago življenja nad smrtjo.

Verniki se po običaju na predvečer praznika zberejo v krogu družine in obiščejo tudi bogoslužja. Po vseh evangeličanskih cerkvah v Sloveniji bodo bogoslužja potekala ob 18. uri, v Moravskih Toplicah ga bo vodil evangeličanski škof Geza Erniša. Kot je pojasnil za STA, to bogoslužje soustvarjajo tudi otroci, ki jih bodo pod božičnim drevescem v cerkvi pričakala darila.

V Katoliški cerkvi bodo božič pričakali s polnočnimi mašami po številnih cerkvah v Sloveniji. Ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki je sicer že v pokoju, a bo nadškofijo vodil do 24. januarja, bo polnočnico vodil v ljubljanski stolnici, v Mariboru pa bo ob isti uri maševal tamkajšnji nadškof Franc Kramberger.

V celjski stolnici bo polnočno mašo vodil upravitelj celjske škofije in novoimenovani ljubljanski nadškof Anton Stres, v Murski soboti pa dosedanji murskosoboški škof in novoimenovani mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Novomeški škof Andrej Glavan bo ob polnoči maševal v stolnici v Novem mestu, koprski škof Metod Pirih pa v Kopru.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo božični dan pričakal v Selcah nad Škofjo Loko, mariborski naslovni škof Jožef Smej pa v župniji Sv. Ane v Slovenskih Goricah. V konkatedralni cerkvi v Novi Gorici bo nocoj maševal koprski pomožni škof Jurij Bizjak.