markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Borut Rončević: Družboslovci in humanisti

Deli na:

Med velikonočnimi prazniki sem imel ravno dovolj prostega časa, da sem na spletu naletel na vabilo, s katerim Pedagoški inštitut in Znanstvenoraziskovalni center SAZU vabita na celodnevni posvet na temo nujnosti družboslovja in humanistike v sodobnih družbah. Iz vabila sicer nisem razbral nič o tem, od kod izhaja ta nujnost. V katero sam sicer ne dvomim, ampak to najbrž razumem drugače kot večina nastopajočih na tem posvetu.

Dogodek bi torej razumel kot razmeroma nekreativno kruhoborsko demonstracijo, ki si ne zasluži posebne pozornosti, če ne bi naletel na trditev, da sta družboslovje in humanistika nekakšen znanstveni deseti brat (parafraziram), ker svojih ugotovitev in rezultatov ne moreta neposredno prenašati v gospodarstvo in svojih kadrov ne moreta neposredno (pre)zaposlovati v gospodarstvu?! Ker nisem verjel, da se jim je lahko res zapisalo kaj takega, sem zadevo prebral še enkrat. In ugotovil, da res tako piše! Gospe in gospodje, napačno. Družboslovje in humanistika lahko svoje kadre zelo lepo zaposlujeta v gospodarstvu – da so nezaposljivi je še ena v serije slovenskih deviacij – bi se pa strinjal, da so nenakovostni in nekreativni res bolj slabo nezaposljivi… Pa tudi, da si tisti, ki so sposobni zagovarjati tak ocvirk, res ne zasluži kakega posebnega spoštovanja.

A mojemu začudenju še ni bilo konca. Kmalu zatem sem naletel še na izjavo sindikata, ki zastopa taiste, ki trdijo, da družboslovje in humanistika z gospodarstvom nimajo kaj dosti. In kaj piše v izjavi? Nekako v stilu, da bi združevanje (družboslovnih) inštitutov na področju izobraževanja povzročijo dolgoročno pomembno škodo in zmanjšalo kapaciteto države za iskanje kakovostnejšega izhoda iz krize.

Ali samo meni nekaj ne gre skupaj? Nekdo, ki nima nič z gospodarstvom, bo odigral izjemno pomembno vlogo pri izhodu iz gospodarske krize? Fantje, dajte se najprej sami s sabo pogovoriti, kako je s tem, da bomo vedeli, s čim imamo opravka.

Povzeto iz bloga:

http://brmagazin.blog.com/2012/04/09/druzboslovci-in-humanisti/