cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boris A. Novak protestira zoper kazenski pregon kritikov KPK

Deli na:
Boris A. Novak protestira zoper kazenski pregon kritikov KPK

Foto: Bobo

Podpredsednik mednarodnega PEN Boris A. Novak je s pismom izrazil javni protest zaradi kazenskega preganjanja Vaska Simonitija, zgodovinarja in nekdanjega ministra za kulturo, Franceta Cukjatija, nekdanjega predsednika slovenskega parlamenta, Ivana Štuheca, moralnega teologa, in Bernarda Brščiča, ekonomista, ter protest zaradi poskusa inkriminacije Toneta Partljiča pred parlamentarno komisijo za oceno delovanja ekstremističnih skupin.

„V imenu svobode izražanja, ki je in mora ostati temelj demokratične družbe, protestiram zoper kazensko preganjanje skupine udeležencev mariborske vstaje pred dobrim letom dni. Vse kaže, da večina inkriminiranih posameznikov ni bila udeležena pri nasilnih dejanjih. Zastavlja se vprašanje, zakaj organi pregona ne izsledijo in kaznujejo resničnih, vojaško organiziranih izgrednikov na prvem množičnem protestu v Ljubljani, izkazujejo pa tako ihto pri zastraševanju miroljubnih protestnikov, ki so zgolj uveljavljali z ustavo zagotovljeno pravico do izražanja kritičnega mnenja,“ je zapisal Boris A. Novak, ki protestira tudi zaradi kazenskega pregona četverice uglednih posameznikov, ki so si upali kritizirati Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Boris A. Novak v pismu poudari, da se ne strinja ne z vsebino ne s tonom njihove kritike, vendar je prepričan, da je  kazenski pregon neprimeren in nesprejemljiv. Za prihodnost demokracije je po njegovo namreč nevarno omejevati javne polemike in kritike državnih ustanov z grožnjami zakonskih sankcij. „Protikorupcijska komisija si avtoritete ne more graditi s kaznovanjem kritikov, ampak zgolj z delom in dosežki. Da je dejavnost te komisije zaradi občutljivosti izpostavljena radikalno različnim ocenam ter občasno tudi strastnim političnim konfliktom, je fenomen, značilen za odprto, demokratično družbo. Tovrstno konfliktnost bi morali znati zdržati in z njo živeti,“ je zapisal A. Novak in pozval pravosodje, da ustavi pregon, in slovenski parlament, da zakonodajo spremeni v smer zaščite legitimne kritike.