pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bombardiranje Gadafija je edina rešitev za upornike

Deli na:

Nebo nad Libijo bodo čez nekaj ur pričela nadzorovati letalstva tujih držav, ki skušajo na ta način upočasniti obračunavanje Moamerja Gadafija z uporniki. Varnostni svet ZN je ponoči po našem času sprejel resolucijo o prepovedi poletov nad Libijo. S tem je VS dal osnovo za letalske napade, s katerimi bi zaustavili ofenzivo Gadafijevih sil. Za sodelovanje v vojaški akciji se je že javilo več držav.

Nebo nad Libijo bodo čez nekaj ur pričela nadzorovati letalstva tujih držav, ki skušajo na ta način upočasniti obračunavanje Moamerja Gadafija z uporniki. Varnostni svet ZN je ponoči po našem času sprejel resolucijo o prepovedi poletov nad Libijo. S tem je VS dal osnovo za letalske napade, s katerimi bi zaustavili ofenzivo Gadafijevih sil. Za sodelovanje v vojaški akciji se je že javilo več držav.

V libijskem mestu Bengazi, ki je v rokah upornikov proti voditelju Moamerju Gadafiju, je po sprejetju resolucije izbruhnilo navdušenje. Gadafi je v četrtek zvečer napovedal napad na Bengazi še to noč, vendar pa je, kot poroča ameriška televizijska postaja CNN, očitno spremenil taktiko.

Libijski voditelj naj bi se po navedbah CNN, ki se sklicuje na Gadafijevega sina Sejfa al Islamija, odločil, da bo mesto obkolil, medtem ko vojska v Bengazi ne bo vdrla. V mesto naj bi odšli samo policisti in pripadniki posebnih enot, ki bodo razorožili upornike, je povedal Gadafijev sin. Medtem pa je namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim dejal, da je libijski režim pripravljen skleniti premirje z uporniki, vendar pa se je treba vnaprej dogovoriti o podrobnostih.

Letala nad Libijo

Predstavniki Nata razmišljajo o načinih za uveljavitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki za zaščito civilistov pred napadi vladnih libijskih sil dovoljuje uporabo "vseh potrebnih ukrepov". Iz Pariza pa prihaja napoved, da naj bi se vojaška akcija proti Libiji začela kmalu.

Neimenovani diplomat Nata je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da se veleposlaniki "ves čas srečujejo", da bi ocenili razmere.

VS ZN je v četrtek sprejel resolucijo, ki prepoveduje prelete nad Libijo in s tem daje osnovo za letalske napade, s katerimi bi zaustavili ofenzivo vojaških sil voditelja te severnoafriške države Moamerja Gadafija na oporišča upornikov. Obrabni ministri zveze Nato so minuli teden sprejeli dogovor, da bo zavezništvo posredovalo le ob jasnem pravnem mandatu in močni podpori v regiji.


Pri uveljavitvi območja prepovedi preletov nad Libijo bi lahko po poročanju AP sodelovala Natova letala, ki bi poletela iz Natovih baz v Sigonelli na Siciliji in Avianu na severu Italije, ter ameriške letalonosilke v Sredozemlju.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Francois Baroin pa je danes v Parizu napovedal, da se bo vojaška akcija proti Libiji začela "čez nekaj ur", Francija pa bo v napadih sodelovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do napadov bo prišlo "hitro, v nekaj urah", je za radio RTL dejal Baroin. Dodal je, da bo cilj vojaške akcije "zaščita libijskega naroda ter dopustiti Libijcem, da uresničijo svojo željo po svobodi, kar pomeni strmoglavljenje Gadafijevega režima".

Kot še poroča AFP, so diplomati dali vedeti, da so zračni napadi koalicije pod vodstvom Velike Britanije, Francije in ZDA, neizbežni. Ob tem pa resolucija VS ZN izključuje, da bi v Libijo napotili tuje pehotne sile.

Tudi Norveška in Danska, obe članici Nata, sta danes sporočili, da sta pripravljeni sodelovati pri vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Libijo. Norveška obrambna ministrica Grete Faremo in zunanji minister Jonas Gahr Store sta sporočila, da Oslo analizira svoj prispevek z ostalimi Natovimi zavezniki. Norveška bi lahko sodelovala s svojimi reaktivnimi letali F-16 ali transportnimi letali v okviru humanitarne operacije.

V Koebenhavnu pa je danska zunanja ministrica Lene Espersen napovedala, da bo danska vlada delovala "pospešeno" pri pridobitvi parlamentarne odobritve za sodelovanje danskih F-16 v operaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.