zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bolnemu zaporniku z Doba odškodnina za prestano trpljenje v zaporu

Deli na:
Bolnemu zaporniku z Doba odškodnina za prestano trpljenje v zaporu

Foto: Primož Lavre

Jože Kobale ni zadovoljen z višino odškodnine za trpljenje zaradi prestajanja kazni zapora, kamor je moral kljub hudi bolezni – paranoidni shizofreniji.

Pred dobrim letom dni smo pisali o nekdanjemu zaporniku Jožetu Kobaletu, ki je državo tožil za 50 tisoč evrov odškodnine, ker je bil kljub temu, da je težek psihični bolnik (diagnoza paranoidna shizofrenija) dlje časa zaprt v zaporu na Dobu. Leta 2002 je bil obsojen na triletno zaporno kazen zaradi posedovanja mamil, zaradi zgodovine duševnih motenj (že pred nastopom zaporne kazni so mu psihiatri v tujini diagnosticirali psihotično motnjo) pa sploh ni bil sposoben za prestajanje kazni. Ne glede na to ga je okrožno sodišče v Mariboru marca 2006 vseeno napotilo v zapor na Dob, čeprav pred tem niso pridobili mnenja izvedenca psihiatra.

V zaporu se mu je zdravje hitro slabšalo, vseskozi je prosil za prekinitev prestajanja kazni in zdravljenje v psihiatrični bolnišnici, toda direktor zapora Jože Podržaj je vse njegove prošnje zavrnil. V zaporu so zapisali, da je napotitev v druge psihiatrične bolnišnice zavrnil sam, potem  ko se je izkazalo, da v Polju ni prostora zanj, toda Kobale je to označil za čisto laž. Na koncu so ugodili prošnji za pogojni odpust, aprila 2008 je le prišel na prostost ter se začel zdraviti v prestanega strahu in zmanjšanja življenjske aktivnosti je od države zahteval skupaj 50 tisoč evrov, toda okrožno sodišče v Mariboru mu je po sodniku Janezu Žirovniku, nekdanjemu uslužbencu SDV, prisodilo le 12 tisoč evrov. Sodnik je sicer pritrdil Kobaletu, da med prestajanjem zaporne kazni ni bil ustrezno zdravljen. Potek neopredeljene psihotične motnje bi bil krajši ob zdravljenju in z manj izraženimi psihopatološkimi fenomeni, to bi zmanjšalo trpljenje tožnika, je zapisal sodnik.

 Toda del škode mora trpeti tudi tožnik, je dodal, in sicer tisti del, ki gre na račun poprejšnjega zdravstvenega stanja. Toda sodnik je škodo ugotovil le do maja 2007, ko naj bi Kobale odklonil psihiatrično zdravljenje, to pa sam odločno zanika. Poudarja, da izvedenec psihiater dr. Peter Pregelj ni upošteval izvedenskih mnenj tuijih strokovnjakov iz Italije in Švice, ki so že pred začetkom prestajanja kazni izrekli diagnozo zanj: paranoidna shizofrenija. Tako bolan človek pa ni sposoben za prestajanje zaporne kazni, opozarja Kobale. Kako to, da je slovensko sodišče v primeru sojenja za umor v Tekačevem upoštevalo mnenja tujih izvedencev in je na tej podlagi vrhovno sodišče obsojenca oprostilo, v njegovem primeru pa mnenja strokovnjakov iz tujine ignorira, se sprašuje. Navsezadnje je tudi slovenska psihiatrinja Martina Tomori že leta 2006 ugotovila psihotično motnjo, dr. Pregelj pa je kljub temu zdaj dejal, da je bil sposoben za zapor.

Za nezdravljenje v času zapora pa Kobale krivi predvsem Jožeta Podržaja, nekdanjega direktorja zapora na Dobu, zdaj generalnega direktorja uprave za izvrševanja kazenskih sankcij. Sodbo okrožnega sodišča zavrača, saj se ne strinja z višini dosojene odškodnine, zoper njo je na višje sodišče v Mariboru že vložil pritožbo in vztraja pri odškodnini 50 tisoč evrov.