favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavožen potencial Slovenije: imeli smo se za novo Švico, a zdaj nas prehiteva tudi Litva!

Deli na:
Zavožen potencial Slovenije: imeli smo se za novo Švico, a zdaj nas prehiteva tudi Litva!

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Slovenija se je po zlomu komunizma ponašala z najvišjim standardom kupne moči na prebivalca med vsemi nekdanjimi socialistični državami vzhodnega bloka. Imeli smo najvišji življenjski standard med temi državami, torej koliko izdelkov in storitev si je posameznik lahko kupil s (povprečno) plačo.

Že pred desetimi leti nas je po podatkih Mednarodnega denarnega sklada s prvega mesta zrinila Češka. Na zadnji lestvici IMF za lansko leto pa smo pristali na tretjem mestu med nekdanjimi evropskimi socialističnimi državami. Prehitela nas je namreč še Litva. Tako je bil po oceni IMF lani v Litvi bruto domači proizvod na prebivalca glede na standard kupne moči 38.605 (mednarodnih) dolarjev, v Sloveniji pa 38.506 (mednarodnih) dolarjev. Ta baltska država je na lestvici zasedla 34. mesto (med 186 državami), mi smo takoj za njimi na 35 mestu. Češka pa je prišla že na 30. mesto (40.293 mednarodnih dolarjev), prehitela je med drugim tudi Italijo.

Morda se nam kmalu obeta zdrs na četrto mesto med nekdanjimi vzhodnimi državami, saj nas hitro dohiteva Estonija, kjer je po oceni IMF lani bruto domači proizvod na prebivalca glede na standard kupne moči znašal že 37.033 (mednarodnih) dolarjev.

Nedvomno bodo nekateri naše lanskoletno zaostajanje pripisali Janševi vladi, pri čemer velja opomniti, da so v zadnjih desetih let postopnega zaostajanja kar osem let v Sloveniji vladale leve vlade.