Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bojan Šrot odstopil

Deli na:

Predsednik SLS Bojan Šrot je na nocojšnji seji sveta stranke v Slovenskih Konjicah nepreklicno odstopil s te funkcije. Kot je Šrot pojasnil v izjavi, se je za to odločil, ker je bil edini predsednik parlamentarne stranke brez funkcije v Ljubljani, kar je od njega terjalo veliko energije, na ta način pa je težko biti vsak dan v središču dogajanja.

Predsednik SLS Bojan Šrot je na nocojšnji seji sveta stranke v Slovenskih Konjicah nepreklicno odstopil s te funkcije. Kot je Šrot pojasnil v izjavi, se je za to odločil, ker je bil edini predsednik parlamentarne stranke brez funkcije v Ljubljani, kar je od njega terjalo veliko energije, na ta način pa je težko biti vsak dan v središču dogajanja.

Šrot je dejal, da je njegova odločitev o odstopu v zraku visela že nekaj časa, tudi po lanskih parlamentarnih volitvah, ko je stranki predlagal sklic predčasnega volilnega kongresa, a tega takrat niso podprli. Zavrnil je, da bi bil razlog za odstop neuspeh stranke na volitvah, saj so glede na okoliščine in javnomnenjske raziskave po njegovem mnenju dosegli soliden rezultat.

Zdaj že nekdanji predsednik se po lastnih besedah na kongresu ne namerava potegovati za nobeno funkcijo v stranki, o tem, kaj bo prinesla prihodnost pa za zdaj ne želi ugibati.

Sicer pa bo stranko do volilnega kongresa vodil njen podpredsednik Janez Podobnik, o tem, kdaj bo kongres, pa bosta odločala svet stranke in njen glavni odbor. Po Šrotovih besedah naj bi ga izpeljali sredi maja, vsekakor pa še pred evropskimi volitvami. Kot je dejal, je tudi večina kandidatov za slednje že določena, Šrot, ki na njih ne namerava kandidirati, pa se zavzema za to, da bi bil nosilec liste nekdanji minister Ivan Žagar.

Med možnimi kandidati za novega predsednika stranke je odstopljeni predsednik SLS omenil nekdanjega prometnega ministra Radovana Žerjava in župana Krškega Franca Bogoviča, a je slednji takšno možnost že zavrnil. "O tem koliko bo kandidatov, za zdaj še ni mogoče govoriti, saj je treba najprej izpeljati vse kandidacijske postopke. Oba večkrat omenjana kandidata pa imata veliko potrebnih političnih izkušenj in vse potrebne osebnostne lastnosti za predsednika SLS," je dejal Šrot, ki pozna tudi pomisleke Bogoviča, saj naj bi si slednji želel vnovič kandidirati za krškega župana, a lahko po njegovem marsikaj spremeni morebiten sprejem zakona o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije.

Na vprašanje, ali njegov odstop pomeni tudi to, da se stranka znova odmika od urbanega volilnega telesa, potem ko je bil Šrot za predsednika postavljen tudi z namenom približanja stranke temu delu populacije, je Šrot odvrnil, da se v delovanju stranke ne bo ničesar spremenilo. Po njegovih besedah že dolgo ne velja več stereotip o SLS kot ruralni stranki, saj imajo največ županov tudi v mestnih občinah, sami pa želijo biti enako močni v vseh delih Slovenije.

Predsednik sveta stranke Jakob Presečnik je dejal, da za ožje vodstvo stranke današnja odločitev Šrota ni bila posebno presenečenje, kljub temu pa je na seji sveta prevladalo optimistično vzdušje. Kot je dejal, bodo že v naslednjih dneh sklicali novo sejo sveta, na kateri bodo določili rokovnike in volilna opravila ter datum izvedbe kongresa. Vodstvo stranke bo po njegovih besedah glavnemu odboru predlagalo bodisi izvedbo volilnega kongresa, ali pa samo volitve novega predsednika stranke.

Presečnika funkcija predsednika stranke ne zanima, saj ima svojo funkcijo v državnem zboru, sicer pa bodo o kandidatih govorili v naslednjih dneh. Na vprašanje o tem, ali je Žerjav morda pravi za vodenje stranke, je dejal, da zagotovo, vendar bodo z njim in morda še s kom pred tem opravili vse potrebne razgovore. Tudi sam pa pričakuje, da bo položaj prevzel eden od njihovih poklicnih politikov, torej nekdo iz poslanske skupine.

Po njegovih besedah je bila izbira Šrota za predsednika SLS pred letom dni kljub vsemu prava odločitev, a je bila stranka pozneje diskreditirana s tajkunsko afero, v katero so "neupravičeno tlačili tudi njihovega predsednika". Sicer pa stranke zaradi volitev novega predsednika ne čaka morebitna programska prenova, saj so to za naslednja štiri leta storili že na zadnjem kongresu.

Skrajni čas je bil, da je Bojan Šrot spoznal, da ni pravi človek za vodenje SLS, je v odzivu na Šrotov odstop za STA dejal nekdanji predsednik glavnega odbora SLS Aleš Primc. Po njegovem zdaj stranka potrebuje predsednika, ki bo izvorno pripadal vrednostnim in zgodovinskim koreninam SLS. O svojih favoritih za to mesto pa še ni želel govoriti.

Šrotov odstop je bil po Primčevem prepričanju prvi in nujen korak za to, da bi lahko SLS stopila na prava pota, vendar po njegovem ne bo imel bistvenih učinkov, če v prihodnje v stranki ne bodo "potegnili pravih potez".

Prva izmed njih bo izbira predsednika, kjer bi stranka po Primčevem prepričanju morala izbrati človeka, ki bo izvorno pripadal vrednostnim in zgodovinskim koreninam SLS. Le takega predsednika bodo namreč po njegovem ljudje sprejeli kot svojega pravega zastopnika. Stranka mora tudi nagovoriti vse sloje družbe, posebej tiste, ki so na robu, ter jim dati novo upanje in perspektivo, je dejal.

SLS se po Primčevem prepričanju v prihodnje tudi ne bi smela ukvarjati z drugimi, ampak bi morala peljati lastno politiko, s tem pa Sloveniji "pokazati pot naprej. Edino taka politika in pot lahko v sorazmerno kratkem času stranko pripeljeta do tega, da bo lahko prevzela odgovornost za vodenje Slovenije," je dejal.

O svojih favoritih za predsednika stranke pa danes še ni želel govoriti, rekoč, da je za to še prezgodaj.

Kot je znano, je Primc, takrat še kot predsednik glavnega odbora SLS, Šrotov odstop zahteval avgusta lani, ker pa ga izvršilni odbor SLS pri tem ni podprl - na svoji seji je namreč Šrotu izrekel soglasno podporo - je z mesta predsednika glavnega odbora SLS odstopil Primc.