hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bojan Požar ni dvignil pošte, kazensko in odškodninsko ga toži sindikalist Dejan Jefim

Deli na:
Bojan Požar ni dvignil pošte, kazensko in odškodninsko ga toži sindikalist Dejan Jefim

Bojan Požar - Foto: Primož Lavre

»Bojan Požar, tako kot predsednik vlade, ne dviguje pošte,« je prejšnji teden na tviterju sporočil prvi mož sindikata taksistov Dejan Jefim, ki je zoper propadlega politika in vladnega propagandista vložil kazensko in odškodninsko tožbo.

Zato se je pošta vrnila na sedež odvetniške družbe v Grosupljem, ki zastopa Jefima. Ko je Požar njegovega kolega označil za nasilneža, mu je Jefim sporočil, da je s pomočjo zelo priznanih pravnikov zoper njega vložil kazensko ovadbo, sestavljeno iz 14 točk, prav tako tudi zasebno tožbo: »Malo premisli naslednjič, če že zaničuješ in zmerjaš ljudi z nasilneži. Zagrožena kazen je do enega leta Doba!«

Jefim se je kot predsednik sindikata taksistov, ki deluje v okviru sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije, glasno zoperstavil spremembam zakona, ki omogočajo prihod platforme Uber v Slovenijo. Zakon je pozneje državni zbor sprejel z veliko večino glasov vladajoče koalicije in njenih podpornikov.

Medtem pa je Jefim doživljal linč spletnih portalov, ki so podaljški predsednika vlade Janeza Janše, pri čemer je prednjačil Požar, njegove diskreditacije pa so nato povzemali drugi portali iz »medijskega imperija« največje vladne stranke SDS.

Najbrž tudi ni zanemarljiv podatek aplikacije Erar, da je Požarjeva družba Lanaka Media oktobra letos poleg 23.773 evrov iz ministrstva za kulturo prejela še 3.050 evrov od Družbe za avtoceste (DARS), ki sodi v resor ministrstva za infrastrukturo, ki je pripravilo tako imenovani »Uber« zakon, minister Jernej Vrtovec in prvi mož uprave Darsa Valentin Hajdinjak pa sta oba visoka veljaka stranke NSI, slednji je bil donedavnega podpredsednik stranke.

Jefim v kazenski tožbi Požarju očita škodovanje njegovi časti in dobremu imenu, žaljive obdolžitve in razžalitve, z odškodninsko tožbo pa zahteva prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in 8000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo.

Med drugim ga je Požar na svojem portalu primerjal z Jimmyjem Hoffo, nekdanjim vodjo sindikata v ZDA, ki so ga povezovali z mafijo in kriminalom ter je bil obsojen na 13 let zapora zaradi podkupovanja in goljufije. Poleg tega je bil Hoffa razglašen za mrtvega, ker je izginil neznano kam, okoliščine njegovega izginotja so bile sumljive, trupla niso nikoli našli, zato Jefim primerjavo razume tudi kot resno grožnjo, če bo še naprej nadaljeval s svojim ravnanjem.

Poleg tega je Požar trdil, da je Jefim grozil ministru Vrtovcu, njegov sindikat pa je označil za taksi mafijo. Jefim zanika, da bi grozil Vrtovcu, pri čemer predlaga sodišču njegovo zaslišanje; prav tako tudi ni nikoli rinil v njegovega državnega sekretarja Blaža Košoroka, kot je pisal Požar. Njegov zapis o »taksi mafiji« pa razume, da mu očita delovanje v organiziranem kriminalu oziroma hudodelski družbi, s čimer je povzročil »ogromno škodo njegovemu ugledu v očeh javnosti in očeh poslovnega sveta.«

Požar mu je v svoji seriji diskreditacij očital tudi, da je do nedavnega delal za Uber, »kar pa je zavestno ter ponarejevalsko zamolčal slovenski javnosti in zagotovo tudi svojim taksistom.« Ob tem Jefim odgovarja, da ne drži, da bi kadarkoli delal za Uber, vendar pa tudi ni nikoli prikrival, da je delal za Yandex, ki je lokalni ponudnik Uberja v Moskvi. To je celo sam zapisal tako ob svojei predstavitvi na portalu LinkedIn kot tudi na spletni strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Podobno je s Požarjevimi navedbami, da je »Jefim javno zavajal (lagal) tudi o svoji diplomi« na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, saj je na omrežju LinkedIn navedel, da se je tam izobraževal, nikjer pa ni zapisal, da je tudi diplomiral. Enako neresnične so, kot zatrjuje Jefim, Požarjeve trditve, da je doživel »živčni zlom pred novinarji«, saj tega ni nikoli doživel, ob tem pa ga je pisec celo označil za »bossa taksistov«, kar samo po sebi pomeni primerjavo z mafijskim bossom.

Osebne diskreditacije Dejana Jefima in neresnice o njem je Požar objavljal tudi na svojem tviter računu, kjer ga je poleg že omenjenih očitkov prestavil tudi kot »nadomestek Anisa Ličine«; gre za večkrat obsojenega kriminalca, ki je mu pripisujejo, da je lani organiziral nasilne proteste proti vladnim ukrepom za omejitev epidemije. Poleg tega ga je označil kot politično figuro opozicije, ki naj bi ji v zameno za glasove proti »Uber« zakonu dostavil protivladne protestnike. Vse to je predmet kazenske in odškodninske tožbe Jefima proti Požarju; prva je bila vložena oktobra, druga pa potem, ko Požar ni dvignil pošte z zahtevkom Jefimovega odvetnika.