stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo zavoženi posli mariborske nadškofije tepli še Stresa?

Deli na:

Gospodarska družba ljubljanske nadškofije Metropolitana je holdingu Zvon posodila 9,2 milijona evrov, posojilo zadolženemu podjetju pa je slabo zavarovano. Metropolitana je namreč šele drugi v vrsti upnikov za delnice NLB in Steklarne Rogaška, s katerimi je Zvon zavaroval kredit, poročajo današnje Finance.

Gospodarska družba ljubljanske nadškofije Metropolitana je holdingu Zvon posodila 9,2 milijona evrov, posojilo zadolženemu podjetju pa je slabo zavarovano. Metropolitana je namreč šele drugi v vrsti upnikov za delnice NLB in Steklarne Rogaška, s katerimi je Zvon zavaroval kredit, poročajo današnje Finance.

Ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres je sicer še pred slabima dvema mesecema izjavil, da je posojilo "solidno zavarovano", a ob znanih težavah Zvona se lahko Metropolitani pripeti, da ji bodo ostale le drobtinice (če sploh), ko se z delnicami NLB in Steklarne poplača prvi upnik, opozarjajo Finance.

Holding Zvon, ena od problematičnih družb nekoč nadvse podjetne mariborske nadškofije, je kredit potreboval za vračilo svojih dolgov, z denarjem iz Ljubljane pa je začasno odložil razglasitev plačilne nezmožnosti. Finance se sprašujejo, zakaj je nadškof Stres posojal denar ljubljanske nadškofije in ali je želel sanirati svoje delo na funkciji mariborskega koadjutorja?

 

Pojasnilo Nadškofije Ljubljana v zvezi s člankom v časniku Finance z dne 6. aprila 2011 z naslovom: Bo nadškof Stres potopil še ljubljansko nadškofijo?

V časniku Finance je bilo danes, 6. aprila 2011 v članku z zavajajočim naslovom Bo nadškof Stres potopil še ljubljansko nadškofijo? na strani 8 navedena trditev, da je gospodarska družba ljubljanske nadškofije Metropolitana holdingu Zvon Ena dala posojilo v vrednosti 9,2 milijona € »tako rekoč brez zavarovanj«. Avtorja članka v nadaljevanju trdita tudi, da je »Metropolitana vpisana šele kot drugi upnik na delnicah NLB in Steklarna Rogaška«, s tem pa naj bi bila nadškofija posledično v nevarnosti, da izgubi posojilo.

 

Metropolitana je spomladi 2010 Zvonu Ena Holdingu res pomagala pri sanaciji njegovega dolga Dravskim elektrarnam in s tem omogočila njegovo finančno prestrukturiranje. Kljub temu, da je Metropolitana na seznamu zastavnih upnikov vpisana na drugem mestu, je posojilo glede na vrednost in vrstni red še vedno ustrezno zavarovano. Podrobnosti o zavarovanju sodijo na področje poslovnih odločitev in dogovorov, zato ostajajo zaupne.

 Tiskovni urad Nadškofije Ljubljana