severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Bodo v slovenskih vladnih uradih prepovedali islamske naglavne rute? In križe?

Deli na:
Bodo v slovenskih vladnih uradih prepovedali islamske naglavne rute? In križe?

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/ Ebrahim Amiri f

Sodišče EU je danes odločilo, da lahko vladni uradi v uniji svojim zaposlenim prepovejo nošenje verskih simbolov, kot so islamske naglavne rute, tudi če ti nimajo stikov z javnostjo. Takšno prepoved lahko pristojni uvedejo z namenom vzpostavitve "popolnoma nevtralnega upravnega okolja", je pojasnilo sodišče s sedežem v Luxembourgu.

Po oceni Sodišča Evropske unije takšna politika ni diskriminatorna, če se prepoved uporablja na "splošen in nediskriminatoren način" - torej če velja za vse zaposlene - in je "omejena na to, kar je nujno potrebno", odločitev sodišča povzemajo tuje tiskovne agencije.

Odločitev izhaja iz primera v Belgiji, ko je bilo vodji pisarne v mestu Ans na delovnem mestu prepovedano nositi islamsko naglavno ruto, čeprav njena služba ne predvideva stikov z javnostjo. Po mnenju uslužbenke je bila s tem kršena njena verska svoboda, zato se je obrnila na pravosodje.

Sodba velja za vse javne urade v EU, vendar pa morajo o uporabi omenjene prepovedi odločati nacionalna sodišča. "Vsaka država članica in kateri koli meddržavni organ v okviru svojih pristojnosti ima pri oblikovanju nevtralnosti javne službe, ki jo namerava spodbujati na delovnem mestu, diskrecijsko pravico, odvisno od lastnega konteksta," je še razvidno iz sodbe.