mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo Golobovi ministri Luka Mesec, Dominika Švarc Pipan, Matjaž Han in Asta Vrečko leteli iz vlade? Teh dveh funkcij ne morejo imeti!

Deli na:
Bodo Golobovi ministri Luka Mesec, Dominika Švarc Pipan, Matjaž Han in Asta Vrečko leteli iz vlade? Teh dveh funkcij ne morejo imeti!

Vlada Roberta Goloba - štirje ministri s kandidaturo na lokalnih volitvah ogrožajo svoje stolčke v vladi. - Foto: STA

Poleg mnogih poslancev se za občinske ali mestne svetnike med drugim potegujejo ministri Luka Mesec, Asta Vrečko, Matjaž Han, Dominika Švarc Pipan ter nekateri državni sekretarji, čeprav vladni funkcionarji ne morejo delovati v organih lokalnih skupnosti.

V ljubljanski mestni svet na listi Levice nastopajo minister za delo in socialo Luka Mesec, ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar na ministrstvu za delo in socialo Dan Juvan. Njihov državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan pa se za mestnega svetnika na listi Levice poteguje v Novi Gorici.

Na listi SD za mestnega svetnika v Ljubljani nastopata pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar Igor Šoltes. Za občinskega svetnika v Radečah pa se poteguje gospodarski minister Matjaž Han, medtem ko njegov državni sekretar Dejan Židan kandidira za mestnega svetnika v Murski Soboti.
Tudi Gibanje Svoboda ima na listi za mestni svet v Novi Gorici državno sekretarko na uradu za Slovence po svetu Vesno Humar. To so nekatera imena iz vlade, ki smo jih izbrskali. A težava je v tem, da njihova funkcija ni združljiva s funkcijo svetnika v občinskem oziroma mestnem svetu.

»Nezdružljivost opravljanja funkcij v določeni meri ureja zakon o vladi Republike Slovenije (ZVRS), ki v 10. členu določa, da predsednik vlade in ministri ne morejo hkrati opravljati funkcij v državnih organih, sodiščih, organih lokalnih skupnosti in drugih javnih funkcij niti opravljati drugih dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo člana vlade,« odgovarjajo na Komisiji za preprečevanje korupcije.



Zakon o vladi ne ureja nezdružljivosti funkcij za državne sekretarje, prav tako ureditve nismo zasledili v drugih predpisih, zato je za presojo nezdružljivosti funkcij relevanten zakon o integriteti in preprečevanju korupcije: »Ta v prvem odstavku 27. člena določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. Ker so občinske uprave osebe javnega prava, funkcija državnega sekretarja ni združljiva s funkcijo občinskega svetnika.«

Ob tem dodajajo, da je drugače pri poslancih, saj njim zakon o poslancih prepoveduje hkratno opravljanje funkcije (pod)župana - funkcije občinskega svetnika pa ne prepoveduje in jo torej dovoljuje. V KPK si prizadevajo in želijo, da bi bilo področje nezdružljivosti funkcij jasneje in bolj enotno opredeljeno, saj so si številni zakoni včasih nasprotni. In kaj se bo zgodilo z ministri in državnimi sekretarji, če bodo izvoljeni v občinske oziroma mestne svete?

Kot poudarjajo, posamezne omejitve glede hkratnega opravljanja več funkcij nastopijo šele z izvolitvijo posameznikov na funkcije: »Pravica voliti in biti voljen namreč izhaja iz Ustave RS, zato noben zakon te pravice ne more omejiti ali prepovedati. Vsakdo ima torej pravico kandidirati in biti voljen, šele z izvolitvijo na funkcijo oziroma nastopom mandata pa nastopijo omejitve. Takrat mora posameznik postopati, kot mu nalaga zakon, in se v primeru nezdružljivosti funkcij odreči eni od funkcij, za katere zakon določa, da so nezdružljive. Z drugimi besedami, če nek minister ali državni funkcionar trenutno kandidirata za občinskega svetnika in sta na to funkcijo tudi izvoljena, se morata po nastopu mandata odločiti, katero od funkcij bosta izbrala.«