pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodite gospodarnejši - Pahor bi menjal vodstvo Teš

Deli na:

Premier Borut Pahor je mnenja, da bi se s projektom Teš 6 dalo ravnati gospodarneje, zato niso izključene niti menjave vodstva Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Vlada je namreč danes je danes prejela poročilo uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) o vodenju projekta gradnje nadomestnega bloka Teš 6.

Premier Borut Pahor je mnenja, da bi se s projektom Teš 6 dalo ravnati gospodarneje, zato niso izključene niti menjave vodstva Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Vlada je namreč danes je danes prejela poročilo uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) o vodenju projekta gradnje nadomestnega bloka Teš 6.

Pahor je poročilo uprave HSE, ki je dolgo 146 strani, zaradi drugih obveznosti danes le "na hitro diagonalno pregledal". Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je HSE dokumente sicer označil kot poslovno skrivnost.

"Te odločitve vlada ta hip ne more spremeniti, ker so dokumenti tudi namenjeni prvotni obravnavi na seji vlade. Si bo pa vlada prizadevala za umik te oznake in za javno objavo gradiv, ker gre po naši oceni za informacije pomembnega javnega značaja," so sporočili iz urada. Ko bo ta odločitev sprejeta, bodo gradivo posredovali javnosti, so še dodali.

Pahor je po seji vlade sicer dejal, da gre pri projektu gradnje Teš 6 "za preveč pomembno stvar, gre za najdražji energetski projekt v Sloveniji, če opustimo investicijo v Južni tok, ki je investicija sui generis".

Vlada ta projekt zaenkrat podpira, vendar pa bi Pahor kljub temu "rad na vladi slišal, kaj je šlo doslej narobe, da so se tako spreminjali parametri finančnega servisiranja tega projekta in da smo zaradi našega involviranja, zaradi naših zahtev po gospodarnosti tega projekta dosegli za 220 milijonov znižanja stroškov tega projekta".

Predsednik vlade zato pričakuje, da bodo pristojni to pojasnili na naslednji seji vlade, pri čemer ne izključuje niti morebitnih menjav vodstva Teš. "Nisem rekel ne ja ne ne," je dejal Pahor. Ob tem je dodal, da ga nekateri interni dokumenti, ki jih je naročil pri svojih sodelavcih, "napotujejo na to, da bi se verjetno dalo upravljati s projektom Teš gospodarneje, kot se je, in če je ta zaključek točen, potem v prihodnosti potrebujemo nekoga, ki bo počel natančno to".

Pahor je sicer še vedno prepričan, da mora Slovenija izkoristiti Teš, zato da bo v naslednjih letih, predvsem v obdobju 2015-2025, normalno energetsko preskrbljena. Predsednik vlade je ob tem naklonjen tudi jedrski energiji, zato bo v začetku prihodnjega tedna ali v avgustu s strokovnjaki s tega področja, predvsem domačimi, opravil prve preliminarne pogovore o primernosti izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

"Mimogrede, gre za investicijo, ki je vredna več milijard evrov in imamo zainteresirane investitorje za vstop v to investicijo, za razliko od Teša, kar me seveda kot predsednika vlade zelo pomirja," je pojasnil Pahor. Ob tem je dodal, da gre za ekonomičen projekt in varno tehnologijo, zaradi več tekmecev pa bo lahko Slovenija zviševala ceno za vstop v projekt.