Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če levim stricem iz ozadja uspe rušenje Goloba?

Deli na:
Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če levim stricem iz ozadja uspe rušenje Goloba?

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB - Foto: STA

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak se omenja kot možni tehnični mandatar v primeru predčasnega odhoda Roberta Goloba.

Med vplivneži v zakulisni politiki ne gre odpisati vplivnih gospodarstvenikov, kot sta prvi človek NLB in predsednik AmCham Blaž Brodnjak ter prvi v Klubu slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. V Delu so sicer namigovali, da ima Pečečnik politične ambicije, toda po naših virih ima veliko večje Brodnjak, ki se v nekaterih krogih omenja kot možni tehnični mandatar v primeru predčasnega odhoda Roberta Goloba.

Toda njegova težava je v tem, da nima podpore leve politike, saj preveč glasno zastopa interese kapitala. Po drugi strani pa ima za leve strukture pravi politični pedigre, saj je bil njegov oče Stanislav Brodnjak dolgoletni sodelavec Zorana Jankovića v upravi Mercatorja, skupaj z njim je bil tudi obtožen in oproščen zaradi preprodaja zemljišča za Mercator v Nišu.

Blaž Brodnjak je na čelu NLB od leta 2016, ko je zamenjal Janka Medjo. V tem času mu je uspelo izvesti privatizacijo NLB, država pa je v njej ohranila kontrolni delež. Verjetno mu to brez podpore takratne vlade Marjana Šarca ne bi uspelo. Ima zelo dober politični instinkt. Še preden je Šarec postal premier, ko je zgolj napovedal vstop v državno politiko, ga je februarja 2018 Brodnjak obiskal na občini Kamnik, kjer je bil Šarec takrat župan.

Leta 2020 je bil izvoljen za predsednika Ameriške gospodarske zbornice AmCham Slovenija, lani pa še za vnovični mandat. Pred predsedniškimi volitvami je organiziral soočenje treh favoritov Nataše Pirc Musar, Anžeta Logarja in Milana Brgleza. Je zelo kritičen do gospodarske politike nove vlade, na okrogli mizi AmCham 20. januarja je opozoril na pismo, ki so ga predsedniku vlade poslali gospodarstveniki, a že pol leta čakajo na njegov odgovor: »Kolesarji in drugi pa se pogovarjajo in dobijo kavo. Saj to nikamor ne pelje. To je zanikanje ustroja slovenske družbe. Pomeni, da gospodarstvo ni pomemben podsistem v tej družbi, če pol leta ne dobi pozornosti predsednika vlade.«



Veliko bolje je gospodarski krog, ki povezuje AmCham, Klub slovenskih podjetnikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Združenje Manager, sodeloval z Janševo vlado, saj je podprl zakon o dohodnini, ki ga je po volitvah Golobova vlada spremenila. Še zlasti kritičen do sedanje vlade je Pečečnik, ki je pred novim letom izročil zlati ključ donedavnemu predsedniku Borutu Pahorju v zahvalo za doprinos k prepoznavnosti in ugledu slovenskega podjetništva.

Pečečnik dobro sodeluje tako z Janšo kot z Jankovićem. V času Janševe vlade je na prošnjo Mateja Tonina nabavil dva milijona mask, na koncu pa ostal brez obljubljenega plačila 4,5 milijona evrov. Nato mu je takratni minister za kulturo Vasko Simoniti obljubil odkup Plečnikovega stadiona za Bežigradom, toda sedanja ministrica Asta Vrečko je namero ustavila. Pred novim letom se je zapletel še v besedni spopad s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki je na njegov očitek, da bi morala vlada razmišljati manj socialistično, odvrnila, da bi moral on razmišljati manj kapitalistično.

Političnih ambicij, kot zatrjuje, nima, zato pa se zavzema za krepitev in širitev medijske platforme: poleg TV-studia, digitalne aplikacije SBC app in digitalnih omrežnih medijev bodo izdajali lastni magazin ter s tem krepili pretok informacij, pomembnih za delovanje podjetnikov in boljše poslovno okolje v državi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24